Home / EKONOMIKA / Daňová záťaž obyvateľstva je podľa SaS vysoká, minister Kažimír by sa mal vzdať novej dane

Daňová záťaž obyvateľstva je podľa SaS vysoká, minister Kažimír by sa mal vzdať novej dane

BRATISLAVA 12. januára (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nepodporí novú daň z poistenia. Zároveň žiada ministra financií Petra Kažimíra, aby sa tohto plánu vzdal. “Daň z poistenia zasiahne najmä mladé rodiny s hypotékami a ľudí s nízkymi príjmami,“ uviedol poslanec za SaS Eugen Jurzyca.

Strana SaS už v súčasnosti považuje daňové a odvodové záťaže obyvateľstva za vysoké. Priemerne zarábajúci človek na daniach z príjmu a odvodoch odvedie štátu podľa SaS takmer polovicu svojho platu. Ficova vláda podľa liberálov nemá žiadny reformný plán na zlepšenie služieb verejného sektora pri obhájiteľných nákladoch.

Odporúčame:
Ficova vláda je podľa SaS úplne mimo reality, sociálne podniky sú byrokratickým labyrintom

“Minister financií Kažimír sa preto doteraz nedosiahnuteľnú métu verejných financií, ktorou je vyrovnaný štátny rozpočet, snaží dosiahnuť drakonickými daňami,“ dodal Eugen Jurzyca.

Nové dane pri vyšších príjmoch do rozpočtu

Ministerstvo financií SR plánuje nahradiť súčasný osempercentný odvod z prijatého poistného z neživotného poistenia daňou z poistných odvetví. V medzirezortnom pripomienkovom konaní zverejnilo návrh zákona o dani z poistenia. Daň z poistenia bude mať charakter nepriamej dane.

Nová daň by mala mať sedem sadzieb, a to od 0 % pri vybraných odvetviach životného poistenia až po 18-percentnú sadzbu pri poistení luxusných lodí a lietadiel používaných na rekreačné účely. Účinnosť zákona sa predpokladá od 1. októbra 2018.

Odporúčame:
KIA Motors Slovakia plánuje zvyšovať platy, zamestnancom predložila historickú ponuku

Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš nepovažuje za správne, ak vláda zavádza nové dane, keď sa jej rekordne zvyšujú príjmy do rozpočtu.

“Na druhej strane, doterajší odvod z neživotného poistenia bol nesystémový, preto je lepšie, keď bude teraz nahradený daňou. Ešte lepšie by ale bolo, keby ho vláda zrušila bez náhrady. Nová daň sa dotkne starých aj nových zmlúv, prejaví sa teda v drahších poistkách, ktoré v konečnom dôsledku zaplatia klienti poisťovní,“ uviedol Goliaš.

Citlivé reakcie na zvyšovanie cien

Ministerstvo financií však nevidí dôvod na zvyšovanie cien poistenia, keďže vo väčšine oblastí sa odvod podľa rezortu nahrádza daňou v rovnakej výške. Celkovo sa znížené sadzby tejto dane budú podľa ministerstva uplatňovať na tretinu objemu neživotného poistenia, čo podľa nich znamená, že tieto poistenia by mohli byť lacnejšie.

“Na povinné zmluvné poistenie, ktoré tvorí ďalších takmer 30 % trhu, sa bude vzťahovať nulová sadzba dane,“ argumentuje rezort financií. Celkovo sa nulová alebo teda znížené sadzby budú uplatňovať podľa ministerstva na 60 % objemu neživotného poistenia.

Odporúčame:
Ministerstvo práce určilo úlohu sociálnych podnikov, ich cieľom nebude len vytvoriť zisk

Aj finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik vníma návrh zaviesť daň z poistenia ako chybný krok. Podľa neho zníži už aj tak slabú poistnú ochranu Slovákov a vystaví ich rizikám.

“Štát namiesto toho, aby ľudí motivoval chrániť sa poistením a podporoval ich zodpovedný prístup, ich od poistenia ešte viac odradí. Slováci sú cenovo senzitívni, veľmi citlivo reagujú na zvyšovanie cien. Preto je takmer isté, že sa budú menej poisťovať,“ povedal Búlik.

Viac k témam: Ministerstvo financií SR, poistenie, SaS Sloboda a Solidarita, zvyšovanie cien
Zdroj: Webnoviny.sk – Daňová záťaž obyvateľstva je podľa SaS vysoká, minister Kažimír by sa mal vzdať novej dane © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *