Home / SVET / Bulharsko chce využiť svoje predsedníctvo na zmiernenie napätia medzi Varšavou a Bruselom

Bulharsko chce využiť svoje predsedníctvo na zmiernenie napätia medzi Varšavou a Bruselom

SOFIA 11. januára (WebNoviny.sk) – Bulharsko chce využiť svoje predsedníctvo v Rade Európskej únie predovšetkým na to, aby sa pokúsilo zmierniť napätie, ktoré panuje medzi centrálnymi inštitúciami EÚ a súčasnou poľskou vládou.

Únia v decembri aktivovala proti Poľsku článok 7, ktorý môže viesť k širokým sankciám proti tejto krajine vrátane straty hlasovacích práv. Podľa bulharského premiéra Bojka Borisova však situácia nesmie v žiadnom prípade zájsť až tak ďaleko. „Nemali by sme sa dostať až k tomuto. Ak by sme sa predsa len dostali až k hlasovaniu (o zbavení Poľska hlasovacích práv v rámci únie – pozn. SITA), mali by sme bezsenné noci,“ vyhlásil vo štvrtok v Sofii Borisov.

Odporúčame:
Česko, Maďarsko a Poľsko čelia žalobám, pretože odmietali prijímať utečencov

Poľsko sa stalo historicky prvou členskou krajinou EÚ, proti ktorej bol tento proces aktivovaný. Vyvolalo ho prijatie nových zákonov reformujúcich poľské súdnictvo, ktoré vyvolali veľkú kritiku v radoch poľskej opozície aj v zahraničí. Podľa kritikov nové poľské zákony zásadným spôsobom narúšajú tradičnú deľbu moci medzi vládu, parlament a súdy, keďže súdy vo veľkej miere podriaďujú vláde.

Bulharsko predsedá Rade Európskej únie v prvom polroku 2018. Do decembra 2017 bolo predsedajúcou krajinou Estónsko, od 1. júla sa predsedníctva ujme Rakúsko.

Viac k témam: Borisov, Bulharsko, Poľsko, Rada Európy
Zdroj: Webnoviny.sk – Bulharsko chce využiť svoje predsedníctvo na zmiernenie napätia medzi Varšavou a Bruselom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

MAAE znepokojujú možné izraelské útoky na jadrové zariadenia Iránu, tvrdí Mariano Grossi

Teherán v nedeľu zatvoril z bezpečnostných dôvodov jadrové zariadenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *