Home / SVET / Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange dostal ekvádorské občianstvo, nezískal však status diplomata

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange dostal ekvádorské občianstvo, nezískal však status diplomata

LONDÝN 11. januára (WebNoviny.sk) – Zakladateľ internetovej platformy WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, získal ekvádorské občianstvo. Informovali o tom v stredu ekvádorské noviny El Universo. Podľa ich údajov je už Assange uvedený v databáze ekvádorských štátnych príslušníkov.

Britské ministerstvo zahraničia zároveň vo štvrtkovom stanovisku oznámilo, že odmietlo žiadosť Ekvádoru o udelenie statusu diplomata Assangeovi, aby mohol veľvyslanectvo opustiť. Ministerstvo Ekvádoru odkázalo, že jedinou cestou vyriešenia situácie je pre Assangea opustenie ambasády a postavenie sa pred spravodlivosť.

Odporúčame:
Situácia v prípade Juliana Assangea a WikiLeaks je nezvládnuteľná, Ekvádor žiada pomoc mediátora

Štyridsaťšesťročný Austrálčan sa ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve, aby sa vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhali v prípade údajného znásilnenia, ktorého sa v tejto škandinávskej krajine údajne dopustil v roku 2010. Ekvádor mu preto poskytol politický azyl. Švédsko medzičasom stíhanie odložilo, Assangeovi však stále hrozí vydanie do USA, kde ho chcú stíhať za zverejnenie tajných amerických dokumentov na stránkach WikiLeaks.

Viac k témam: Ekvádor, Julian Assange, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange dostal ekvádorské občianstvo, nezískal však status diplomata © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľské úrady zatkli muža, ktorý chcel pomôcť Rusom s atentátom na ukrajinského prezidenta Zelenského

Podozrivý sa podľa prokuratúry usiloval o kontakt s Rusmi priamo zapojenými do vojny na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *