Home / EKONOMIKA / Ficova vláda je podľa SaS úplne mimo reality, sociálne podniky sú byrokratickým labyrintom

Ficova vláda je podľa SaS úplne mimo reality, sociálne podniky sú byrokratickým labyrintom

BRATISLAVA 11. januára (WebNoviny.sk) – Návrh zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý v stredu schválila vláda, je podľa strany SaS dokonalým byrokratickým labyrintom. Ako uviedli liberáli v tlačovej správe, v tomto labyrinte sa vyžijú štátni zamestnanci s pečiatkami, vládni politici a klienti vládnych politických strán, ktorí vedia nájsť na úradoch tie správne dvere.

„Zložité dotačné schémy, na ne nadväzujúce daňové úľavy, zvýhodnená 10-percentná DPH na produkciu sociálnych podnikov, a to všetko zabalené do komplikovaných podmienok, žiadostí a povolení musia odrádzať normálnych podnikateľov bez politických konexií ,“ tvrdí podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.

Ďalších 20 iných noviel zákonov

Vláda Roberta Fica týmto zákonom podľa liberálov ukazuje, že je úplne mimo reality. „Príznačné je, že návrh zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch obsahuje takmer dvadsať noviel iných zákonov. Aby sa v tejto džungli potenciálny podnikateľ alebo starosta obce s rómskou segregovanou komunitou zorientoval, bude potrebovať právnu kanceláriu. Pýtame sa vlády Roberta Fica, prečo by niekto za týchto okolností zamestnával ľudí, ktorí nevedia, alebo nechcú sústavne pracovať, „ uviedla podpredsedníčka NR SR a tímlíderka SaS pre sociálne veci a sociálne vylúčené spoločenstvá Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Odporúčame:
SaS vracia úder splnomocnencovi Ravaszovi, vraj nevie zniesť kritiku

Podnikanie, ktoré je závislé na dotáciách a úľavách pridelených na základe žiadosti rozhodnutím štátneho orgánu, podľa liberálov vykazuje obrovský sklon ku korupcii a je neefektívne.

„Namiesto vytvorenia podnikateľského prostredia, ktoré Slovensko zaradí medzi svetovú špičku, vláda ide vytvárať paralelnú sociálnu ekonomiku, v ktorej sa podniká najmä tým, že sa chodí po úradoch,“ dodali Kiššová a Nicholsonová.

Tri typy sociálnych podnikov

Sociálne podniky podľa návrhu zákona schváleného vládou sa nemajú vytvárať primárne pre dosahovanie zisku, ale pre naplnenie konkrétneho verejného alebo komunitného záujmu. Rezort práce pritom zadefinoval tri typy sociálnych podnikov.

Prvým bude tzv. integračný sociálny podnik, ktorý má zamestnávať znevýhodnené osoby na trhu práce, ako sú dlhodobo nezamestnaní, či zdravotne znevýhodnení ľudia. Druhým typom bude energetický alebo environmentálny sociálny podnik a do tretice pôjde o sociálny podnik bývania, ktorý bude buď stavať byty alebo prenajímať byty ľuďom, ktorí majú podpriemerný príjem.

Odporúčame:
Kvalitná investigatívna žurnalistika v RTVS končí, reaguje SaS na zrušenie relácie Reportéri

Ak sociálny podnik vytvorí zisk, vyše polovicu z neho bude musieť investovať do napĺňania verejného alebo komunitného záujmu. Sociálne podniky budú môcť dostávať priamu podporu vo forme dotácií alebo pôžičiek pri štarte, aj pri samotnej činnosti podniku, ako aj nepriamu podporu vo forme nižšej, 10-percentnej dane z pridanej hodnoty na tovary a služby, ktoré budú sociálne podniky poskytovať.

Okrem toho tieto podniky nebudú musieť platiť daň z časti zisku, ktorý investujú naspäť do plnenia sociálneho cieľa. Najdôležitejšou formou nepriamej podpory sociálnych podnikov má byť ich zvýhodnenie vo verejnom obstarávaní vo forme tzv. vyhradených zákaziek, čo môže prispieť k zvýšeniu odbytu tovarov a služieb, ktoré vyprodukujú sociálne podniky.

Viac k témam: Robert Fico, SaS Sloboda a Solidarita, Smer-SD, sociálne podniky
Zdroj: Webnoviny.sk – Ficova vláda je podľa SaS úplne mimo reality, sociálne podniky sú byrokratickým labyrintom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *