Home / SVET / Malajzia ponúka až 70 miliónov dolárov za nájdenie lietadla, ktoré sa stratilo aj s pasažiermi

Malajzia ponúka až 70 miliónov dolárov za nájdenie lietadla, ktoré sa stratilo aj s pasažiermi

PUTRAJAYA 10. januára (WebNoviny.sk) – Malajzia sľúbila americkej spoločnosti Ocean Infinity do 70 miliónov dolárov (v prepočte 58,67 milióna eur), ak do troch mesiacov nájde vrak alebo čierne skrinky z havarovaného letu Malaysia Airlines 370 (MH370).

Dohoda vlády s americkou spoločnosťou obnoví pátranie po lietadle, ktoré sa stratilo pred takmer štyrmi rokmi. Podľa malajzijského ministra dopravy Liowa Tionga Laia experti určili územie s rozlohou 25-tisíc kilometrov štvorcových, kde by sa mohli trosky nachádzať, a je 85-percentná šanca, že ich tam nájdu.

Odporúčame:
Video: Silný vietor na Malte odfúkol lietadlo z parkovacej plochy

Finančnú odmenu im pritom vyplatia len v prípade úspešnej lokalizácie lietadla a konečná suma sa bude odvíjať od veľkosti preskúmaného územia. Ak firma prehľadá 5 000 kilometrov štvorcových, dostane 20 miliónov dolárov (16,76 milióna eur) a odmena sa postupne zvyšuje až na 70 miliónov dolárov (58,67 milióna eur), ak trosky nájdu mimo identifikovanej oblasti.

Morské dno budú prehľadávať s pomocou ôsmich samostatných podvodných dronov s vysoko kvalitnými kamerami, sonarmi a senzormi. Pátranie by mali spustiť 17. januára.

Oficiálne pátranie v južnej časti Indického oceánu ukončili minulý rok. Lietadlo na trase z Kuala Lumpur do Pekingu s 239 ľudmi na palube zmizlo 8. marca 2014.

Viac k témam: Malajzia, zmiznuté lietadlo
Zdroj: Webnoviny.sk – Malajzia ponúka až 70 miliónov dolárov za nájdenie lietadla, ktoré sa stratilo aj s pasažiermi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *