Home / EKONOMIKA / Návrh zmien v Zákonníku práce od OĽaNO narazil na problémy, Ficova vláda s ním nesúhlasí

Návrh zmien v Zákonníku práce od OĽaNO narazil na problémy, Ficova vláda s ním nesúhlasí

BRATISLAVA 10. januára (WebNoviny.sk) – Vláda vyjadrila nesúhlas s návrhom novely Zákonníka práce od poslancov NR SR za hnutie OĽaNO. Opoziční poslanci navrhujú rozšíriť dôvody predĺženia pracovného pomeru na dobu určitú o prípad vykonávania prác pri príprave a realizácii projektov a programov, ktoré sú aspoň sčasti financované z eurofondov.

Problematický návrh opozície

„Tým by sa pracovné miesta zamestnancov vykonávajúcich tieto práce stabilizovali a nedochádzalo by k ich častej fluktuácii,“ uviedli poslanci za hnutie OĽaNO. Parlament ich návrh v decembri minulého roka posunul do druhého čítania.

Odporúčame:
Ficova vláda schválila zmeny v 3. dôchodkovom pilieri, zavedenie preddôchodku Richter stopol

Opozičný návrh označilo ministerstvo práce a sociálnych vecí za problematický. Vyčíta mu to, že navrhovaná úprava sa vzťahuje na akýkoľvek zamestnávateľský subjekt a pre kvalifikovanú výnimku postačuje akákoľvek minimálna finančná účasť Európskej únie alebo bližšie neurčeného zdroja zo zahraničia.

Závažné dôsledky

Rezortu práce sa nepozdáva ani to, že môže ísť o akéhokoľvek zamestnanca, ktorý je nejakým spôsobom zapojený do prípravy a realizácie predmetných projektov alebo programov.

Tieto nedostatky môžu viesť podľa ministerstva práce k dvom závažným dôsledkom. „K strate bezprostrednej súvislosti s prioritným účelom navrhovanej úpravy, ktorým má byť podľa dôvodovej správy zrejme riadne, včasné a kvalitné čerpanie eurofondov a k popretiu ďalšieho základného účelu navrhovanej úpravy, ktorým má byť stabilizácia dotknutej skupiny zamestnancov,“ tvrdí ministerstvo.

Odporúčame:
Vymožiteľnosť práva by sa mala zlepšiť, novela zákona rieši aj starostlivosť o obete zločinov

Navrhovaná úprava sa totiž podľa rezortu práce môže dotknúť podstatne širšej skupiny zamestnancov než zamestnancov pracujúcich predovšetkým s eurofondmi alebo s inými druhmi zahraničnej finančnej pomoci.

Viac k témam: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Zákonník práce
Zdroj: Webnoviny.sk – Návrh zmien v Zákonníku práce od OĽaNO narazil na problémy, Ficova vláda s ním nesúhlasí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európsky parlament posilnil práva spotrebiteľov na opravu, slovenskí zákonodarcovia to kvitujú

Cieľom posilneného práva na opravu bolo znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *