Home / SVET / Grécko obmedzí platnosť islamského práva šaría, dôvodom je sťažnosť miestnej moslimky

Grécko obmedzí platnosť islamského práva šaría, dôvodom je sťažnosť miestnej moslimky

ATÉNY 9. januára (WebNoviny.sk) – Grécky parlament v utorok obmedzí právomoci islamských súdov, ktoré pôsobia v pohraničnom regióne, kde žije asi stotisícová moslimská menšina. Stane sa tak v reakcii na sťažnosť miestnej moslimky, ktorou sa zaoberal Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

Návrh zákona, ktorý podporujú najväčšie politické strany, zruší pravidlá zavedené pred vyše 90 rokmi, na základe ktorých mnohé občianske spory moslimskej komunity riešili súdy riadiace sa prísnym islamským právom šaría. Nová legislatíva dáva vo všetkých súdnych prípadoch prednosť gréckym súdom.

Odporúčame:
Nezamestnanosť klesla v eurozóne aj na Slovensku, najnižšia je v Českej republike

Zmeny, ktoré mali podľa gréckych právnych expertov zaviesť už dávno, nasledujú po sťažnosti moslimky zo severovýchodného mesta Komotini. Tá sa na ESĽP obrátila v prípade sporu o dedičstvo.

Viac k témam: grécko, islamské právo šaría
Zdroj: Webnoviny.sk – Grécko obmedzí platnosť islamského práva šaría, dôvodom je sťažnosť miestnej moslimky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peskov potvrdil, že Rusko začalo sťahovať svoje mierové sily z Náhorného Karabachu

Rusko nasadilo niekoľko tisíc vojakov v Náhornom Karabachu v roku 2020 po vtedajšej eskalácii konfliktu Arménska a Azerbajdžanu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *