Home / KULTÚRA / Hudba / Lana del Rey sa zrejme postaví pred súd, Radiohead sa chcú súdiť pre podobnosť piesne Creep

Lana del Rey sa zrejme postaví pred súd, Radiohead sa chcú súdiť pre podobnosť piesne Creep

BRATISLAVA 8. januára (WebNoviny.sk) – Americkú speváčku Lanu Del Rey čaká súdny spor s anglickou kapelou Radiohead pre podobnosť jej piesne Get Free (2017) so skladbou Creep, ktorá ich v roku 1992 preslávila.

Radiohead sa súdili so skupinou Hollies

„Informácie o žalobe sú pravdivé. Aj keď viem, že moja skladba nebola inšpirovaná piesňou Creep, Radiohead si myslia opak a žiadajú o 100-percentnú refundáciu zo ziskov. V posledných mesiacoch som im ponúkala do 40 percent, čo odmietli a trvajú na plnej sume. Ich právnici sú neoblomní a preto problém vyriešime súdnou cestou,“ napísala 32-ročná speváčka prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.

Odporúčame:
Foto: Udeľovanie Zlatých glóbusov poznačil Weinsteinov škandál, najviac cien získali dva tituly

Hudobný magazín Rolling Stone pritom informoval, že skupina Radiohead bola v minulosti so skladbou Creep v podobnej situácii. Radiohead vtedy pripustili podobnosť ich piesne s nahrávkou The Air That I Breathe (1974) skupiny Hollies a prípad vyriešili mimosúdne. Kapela, ktorá má na konte napríklad tri ceny Grammy, potom priznala časť ziskov autorom The Air That I Breathe Albertovi Hammondovi a Mikeovi Hazlewoodovi.

Dobyla rebríčky UK Chart aj Billboarde

Lana Del Rey, vlastným menom Elizabeth Woolridge Grant, debutovala v roku 2008 EP nahrávkou Kill Kill, po ktorej vydala album Lana Del Ray a.k.a. Lizzy Grant (2010). Do povedomia verejnosti sa však dostala až v roku 2011 vďaka hitu Video Games, ktorý sa prebojoval do top 10 britského singlového rebríčka.

Skladba je súčasťou jej druhej štúdiovky Born To Die (2012), ktorá obsahuje aj single Blue Jeans, National Anthem, Dark Paradise, Born To Die alebo Summertime Sadness. S tretím albumom Ultraviolence (2014) po prvý raz dobyla americký rebríček Billboard 200.

Odporúčame:
Na Colours of Ostrava prídu aj London Grammar, Jóhann Jóhannsson a Jon Hopkins

S nasledujúcou nahrávkou Honeymoon (2015) sa dostala v UK Charte aj Billboarde 200 na druhé miesto a s najnovším albumom Lust for Life (2017) oba rebríčky dobyla. Práve z jej piatej štúdiovky pritom pochádza sporná pieseň.

Speváčka už stihla získať napríklad dve BRIT Awards, jednu Q Award a jednu Ivor Novello Award. Na konte má tiež štyri nominácie na Grammy a jednu na Zlatý glóbus. Informácie pochádzajú z webstránky people.com a archívu agentúry SITA.

Viac k témam: hudba, Lana Del Rey, Radiohead
Zdroj: Webnoviny.sk – Lana del Rey sa zrejme postaví pred súd, Radiohead sa chcú súdiť pre podobnosť piesne Creep © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najznámejšia vianočná pieseň je Tichá noc. Viete, ako vznikla a kto ju zložil?

Text tejto najznámejšej vianočnej piesne preložili postupne do viac ako 200 jazykov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *