Home / SVET / Severná a Južná Kórea obnovia formálne rokovania, naposledy sa stretli pred vyše dvoma rokmi

Severná a Južná Kórea obnovia formálne rokovania, naposledy sa stretli pred vyše dvoma rokmi

SOUL 5. januára (WebNoviny.sk) – Predstavitelia oboch znepriatelených Kóreí sa stretnú na prvých formálnych rokovaniach po viac než dvoch rokoch. Cieľom stretnutia bude nájsť spôsoby spolupráce týkajúce sa zimných olympijských hier, ktoré sa uskutočnia vo februári v Južnej Kórei.

Schôdzka, na ktorej sa bude hovoriť aj o celkovom zmiernení napätých vzťahov medzi oboma krajinami, sa bude konať v utorok v demilitarizovanej zóne v pohraničnej obci Pchanmundžom. Severná Kórea prijala ponuku na rokovania od svojho južného suseda v piatok.

Odporúčame:
Aktualizované: KĽDR obnovila horúcu linku s Južnou Kóreou, ide o náznak uvoľnenia napätia znepriatelených krajín

Ide o ďalší náznak uvoľnenia napätia medzi znepriatelenými štátmi po tom, čo Sever v stredu obnovil kľúčové cezhraničné komunikačné spojenie s Južnou Kóreou. Stalo sa tak po prvý raz za posledné takmer dva roky. Severokórejský líder Kim Čong-un dva dni predtým v novoročnom posolstve vyhlásil, že je ochotný vyslať delegáciu na nadchádzajúcu olympiádu v Južnej Kórei. Vláda v Soule následne ponúkla Pchjongjangu rozhovory na najvyššej úrovni s cieľom nájsť spôsoby spolupráce počas zimných olympijských hier.

Viac k témam: Južná Kórea, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika
Zdroj: Webnoviny.sk – Severná a Južná Kórea obnovia formálne rokovania, naposledy sa stretli pred vyše dvoma rokmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hovorcu spoločnosti Meta odsúdili v Rusku na šesť rokov v trestaneckej kolónii za ospravedlňovanie terorizmu

Sú Andymu Stoneovi vymeral trest odňatia slobody na šesť rokov v trestaneckej kolónii a zakázal mu spravovať webové stránky na ďalšie štyri roky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *