Home / SVET / Prezident Erdogan v Turecku zavádza komandá smrti, obáva sa opozícia

Prezident Erdogan v Turecku zavádza komandá smrti, obáva sa opozícia

ISTANBUL 25. decembra (WebNoviny.sk) – Nový zákon, ktorým Turecko zavádza imunitu pre osoby podieľajúce sa na zmarení pokusu o štátny prevrat, môže viesť v dôsledku až k vytváraniu kománd smrti.

S odvolaním sa na predstaviteľov tureckých opozičných strán to píše tlačová agentúra AP. Zákon vyvolal v Turecku veľký odpor a postavili sa proti nemu dokonca aj niektorí spojenci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Za znepokojujúcu označil túto novú právnu normu aj exprezident Abdulláh Gül.

Odporúčame:
Erdogan nazval Izrael teroristickým štátom, Abbás kritizoval krok Američanov

Hlavným problémom zákona podľa AP je, že môže teoreticky ospravedlňovať akékoľvek násilie a akékoľvek činy, ktoré ich páchateľ odôvodní zásahom proti pokusu o štátny prevrat.

Po pokuse o puč z júla 2016, pri ktorom prišlo o život viac ako 250 ľudí, vystupňoval Erdoganov režim útlak tureckej opozície a uväznil už viac ako 50-tisíc ľudí. Viac ako 150-tisíc ďalších tureckých občanov prišlo z dôvodu svojho politického presvedčenia o prácu.

Z organizácie puču Erdogan obvinil tureckého duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile. Ten naopak tvrdí, že pokus o puč je dielom samotného Erdogana, ktorý si ním chcel pripraviť pole pre vysporiadanie sa s domácou opozíciou.

Viac k témam: Recep Tayyip Erdogan, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Erdogan v Turecku zavádza komandá smrti, obáva sa opozícia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Brusel posiela Ukrajine druhú tranžu makrofinančnej pomoci. Kyjev dostane 1,5 miliardy eur

Štvorročný nástroj pre Ukrajinu Európska únia schválila vo februári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *