Home / SVET / V otázke utečencov to bol súboj medzi V4 a zvyškom EÚ, hodnotí premiér Orbán summit v Bruseli

V otázke utečencov to bol súboj medzi V4 a zvyškom EÚ, hodnotí premiér Orbán summit v Bruseli

BRUSEL 15. decembra (WebNoviny.sk) – Maďarský premiér Viktor Orbán použil pri hodnotení hlavného rokovania summitu Európskej únie v Bruseli bojovú terminológiu a posťažoval sa, že „pracovný obed“ trval, napriek svojmu názvu, až do pol jednej v noci.

„Je 00:40 nadránom. Bojovali sme až doteraz. Bol to vyrovnaný súboj, istý druh vyrovnaného politického boja,“ hovorí Orbán vo videu, ktoré v noci zo štvrtka na piatok zavesil na sociálnu sieť Facebook, už aj s anglickými titulkami.

Tvrdý boj o utečencov

Orbán rokovanie popisuje ako tvrdý boj medzi Poľskom, Maďarskom, Českom a Slovenskom na jednej strane a zvyšnými členmi únie na druhej, pričom témou, na ktorej sa tieto dve skupiny štátov nepohodli, boli utečenci.

Štyri stredoeurópske krajiny sa podľa Orbána zasadzovali za zrušenie systému prerozdeľovania migrantov medzi jednotlivými členskými krajinami.

Odporúčame:
Slová Donalda Tuska o prerozdeľovaní utečencov vyvolali búrlivú debatu a nahnevali Talianov a Grékov

„Viedli sme si dobre, zotrvávali sme na svojich pozíciách, ale našich súperov sme nedokázali presvedčiť,“ popisuje Orbán.

Posilnenie vonkajších hraníc únie

Maďarský premiér pripomenul, že Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko sa vo štvrtok zaviazali vyčleniť 35 miliónov eur na posilnenie vonkajších hraníc únie.

Napriek tomu, že podľa Orbána je práve toto ten správny prístup k utečeneckej otázke, existujú podľa neho v rámci Európskej únie určité „vplyvné sily“, ktoré sa snažia, aby migranti „boli vpustení do Európy a redistribuovaní“.

Viac k témam: Česko, Európska únia, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, utečenci, Viktor Orbán
Zdroj: Webnoviny.sk – V otázke utečencov to bol súboj medzi V4 a zvyškom EÚ, hodnotí premiér Orbán summit v Bruseli © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *