Home / SVET / Európska únia rozhodla o predĺžení sankcií proti Rusku

Európska únia rozhodla o predĺžení sankcií proti Rusku

BRUSEL 14. decembra (WebNoviny.sk) – Lídri členských krajín Európskej únie sa na summite v Bruseli vo štvrtok dohodli na predĺžení sankcií proti Rusku o ďalšieho pol roka. Ako vo štvrtok večer napísal na Twitter šéf Európskej rady Donald Tusk, lídri krajín EÚ „boli v otázke predĺženia sankcií voči Rusku jednotní“.

Formálne budú sankcie predĺžené ešte v priebehu decembra alebo v januári. Ak by sa lídri krajín EÚ na ich predĺžení nedohodli, platnosť sankcií by vypršala na konci januára 2018.

Odporúčame:
Európska jednota nám podľa Tuska chýba v týchto témach, skúškou bude aj druhá fáza brexitu

Únia zaviedla sankcie proti Rusku v roku 2014 v reakcii na vojnu na východe Ukrajiny, kde Moskva významne vojensky podporuje proruských separatistov.

Sankcie postihujú konkrétne hospodárske sektory Ruska, ako aj konkrétnych predstaviteľov krajiny či podnikateľov napojených na vládne kruhy. Rusko na sankcie zareagovalo protiopatreniami, v rámci ktorých napríklad zakázalo dovoz viacerých európskych potravín do Ruska.

Únia podmieňuje zrušenie sankcií tým, že Rusko začne plniť mierové dohody z Minska, ktoré okrem iného predpokladajú úplné ukončenie bojov na východe Ukrajiny, ktoré ešte stále nenastalo. Sankcie vyhlasuje EÚ vždy na pol roka dopredu, po ktorom sa dajú vždy buď zrušiť, alebo znova predĺžiť.

Viac k témam: Donald Tusk, Európska únia, sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia rozhodla o predĺžení sankcií proti Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *