Home / EKONOMIKA / Svetová banka prestáva financovať ťažbu ropy a zemného plynu

Svetová banka prestáva financovať ťažbu ropy a zemného plynu

PARÍŽ 12. decembra (WebNoviny.sk) – Svetová banka sa v utorok zaviazala, že do dvoch rokov prestane finančne podporovať projekty spojené s ťažbou ropy a zemného plynu, ako aj s vyhľadávaním vhodných lokalít na ich ťažbu.

O rozhodnutí Svetovej banky do roku 2019 celosvetovo ukončiť podporu týchto projektov informoval v utorok na klimatickej konferencii pri Paríži prezident tejto inštitúcie Jim Kim Yong.

Odporúčame:
Ceny ropy sa zvýšili, zdražel aj benzín a vykurovací olej

Po roku 2019 bude podľa neho banka financovať projekty spojené s výskumom či ťažbou týchto surovín len „vo výnimočných prípadoch“, a síce len v tých najchudobnejších rozvojových krajinách, pre ktoré prístup k rope či zemnému plynu môže znamenať výrazné zlepšenie ekonomickej situácie. Aj v týchto prípadoch však Svetová banka do týchto projektov vstúpi len za predpokladu, že budú rešpektovať záväzky danej krajiny v rámci Parížskej dohody o klíme.

Na summite pri Paríži, ktorý organizuje francúzsky prezident Emmanuel Macron, Organizácia Spojených národov a Svetová banka, sa zúčastňuje viac ako 50 svetových lídrov a tiež prominentné osobnosti bojujúce za zníženie emisií skleníkových plynov ako vizionár a filantrop Elon Musk či herec a politik Arnold Schwarzenegger.

Summit sa koná na druhé výročie prijatia Parížskej dohody, ktorú podpísalo 170 krajín sveta. Amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa tento rok rozhodol odstúpiť od Parížskej dohody, na summit nepozvali.

Viac k témam: financovanie, ropa, Svetová banka, zemný plyn
Zdroj: Webnoviny.sk – Svetová banka prestáva financovať ťažbu ropy a zemného plynu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poslanci schválili nový zákon o ochrane spotrebiteľa. Zmeny čakajú zákazníkov aj obchodníkov 

Nový zákon by mal platiť od júla tohto roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *