Home / SVET / Bývalý rakúsky minister financií ide za mreže, kšeftoval s tisíckami verejných bytov

Bývalý rakúsky minister financií ide za mreže, kšeftoval s tisíckami verejných bytov

5.12.2020 (Webnoviny.sk) – Bývalý rakúsky minister financií Karl-Heinz Grasser ide na osem rokov za mreže. V piatok ho uznali vinným zo sprenevery, úplatkárstva a falšovania dôkazov v súvislosti s predajom tisícok bytov vo verejnom vlastníctve.

Provízie za viac ako deväť miliónov eur

Podľa viedenského súdu bol súčasťou schémy s províziami vo výške viac ako deväť miliónov eur. Odsúdený však odmieta vinu a plánuje sa odvolať. Grasser sa v roku 2000 stal historicky najmlasším ministrom financií v krajine.

Prípad zahŕňal celkovo 14 obžalovaných, ktorých obvinili z prania špinavých peňazí, podvodu či falšovania dôkazov.

Cenu bytov odhadli na dvojnásobok

Súd potvrdil, že Grasser a sprostredkovateľ ponúkli v schéme privatizácie 60-tisíc bytov informácie, ktoré kupcovi umožnili prísť s mierne vyššou víťaznou ponukou. Konzorcium kúpilo byty za 961 miliónov eur a o tri roky neskôr ich cenu odhadli na dvojnásobok.

Tresty dostali aj bývalý generálny tajomník Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Walter Meischberger a lobista Peter Hochegger, ktorí získali jedno percento z kúpnej sumy, teda 9,6 milióna eur. Tú potom rozdelili na tri bankové účty.

Viac k témam: korupcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý rakúsky minister financií ide za mreže, kšeftoval s tisíckami verejných bytov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *