Home / SLOVENSKO / Voľba generálneho prokurátora v parlamente bude verejná, koalícia o spoločnom kandidátovi stále rokuje (naživo)

Voľba generálneho prokurátora v parlamente bude verejná, koalícia o spoločnom kandidátovi stále rokuje (naživo)

25.11.2020 (Webnoviny.sk) – Národná rada SR má v stredu podľa schváleného programu 18. schôdze voliť kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry SR. Voľba v parlamente je naplánovaná o 17:00 po hlasovaní a bude verejná.

O funkciu sa uchádza sedem kandidátov – Jozef ČentéšJán ŠantaRastislav RemetaJán HrivnákJuraj KlimentMaroš Žilinka a Tomáš Honz. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa v rámci klubu dohodla, ako bude pri voľbe postupovať. Pred stredajším rokovaním vlády to povedal minister hospodárstva a predseda liberálov Richard Sulík. Podľa jeho slov sa však nestačí dohodnúť na jednom kandidátovi, pretože sa to nemusí stretnúť s výberom ostatných strán.

„Som veľmi spokojný s tým, ako sa dohodol klub. Máme pripravený postup, ako budeme vyjednávať,“ doplnil Sulík. Koalícia mala v utorok 24. novembra podľa Sulíka „konštruktívne stretnutie.“ „Čaká nás voľba generálneho prokurátora a bolo by dobré, aby došlo k zhode,“ dodal.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) pred zasadnutím vlády povedal, že koalícia stále rokuje o spoločnom kandidátovi.

Ústavnoprávny výbor NR SR v pondelok 23. novembra večer po ukončení verejného vypočutia odobril všetkých siedmich kandidátov na funkciu generálneho prokurátora.

Potvrdil tak, že spĺňajú podmienky na tento post. Kandidátov vypočúvali počas troch dní, pôvodne malo vypočutie trvať len dva.

Uchádzači odpovedali na otázky členov výboru, zástupcov prezidentskej kancelárie ako aj prítomných poslancov parlamentu. Každý z kandidátov vystupoval pred výborom niekoľko hodín.

Viac k témam: Voľba generálneho prokurátora
Zdroj: Webnoviny.sk – Voľba generálneho prokurátora v parlamente bude verejná, koalícia o spoločnom kandidátovi stále rokuje (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficov Smer mierne klesol a súčasná koalícia by nevznikla, nevyskladala by ju však ani opozícia

Voľby do Národnej rady SR by podľa prieskumu vyhral opäť Smer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *