Home / SLOVENSKO / Slovenská orlica Zora navštívila od leta už šiestu krajinu, je v Rumunsku

Slovenská orlica Zora navštívila od leta už šiestu krajinu, je v Rumunsku

BRATISLAVA 10. decembra (WebNoviny.sk) – Orlica Zora, jedno zo šiestich mláďat orla kráľovského z východného Slovenska, navštívila od augusta už šiestu krajinu.

Na svojej facebookovej stránke o tom informuje organizácia Ochrana dravcov na Slovensku. „Naša kráľovská cestovateľka Zora navštívila ďalší, už šiesty štát. Zaletela do Rumunska,“ napísala organizácia.

Vďaka vysielačke ornitológovia zistili, že Zora oddychovala v Aradskej župe v okolí mesta Chișineu-Criș. „Nocovala na odľahlom mieste, v remízke vedľa rozsiahleho pasienku,“ tvrdí Ochrana dravcov na Slovensku.

Potulky mladých orlov sú typické

Od augusta precestovala Zora Slovensko, zaletela do Poľska, Českej republiky, Rakúska, Maďarska a nakoniec do Rumunska.

„Pre mladé orly kráľovské sú takéto potulky typické, viaceré z nich zimujú v juhovýchodnej Európe, prípadne až na Blízkom východe. Dospelé orly, naopak, zvyčajne zimujú v okolí miesta, kde hniezdili, alebo v priľahlej nížine,“ vysvetlil Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Odporúčame:
Mladá orlica Zora z východného Slovenska už navštívila štyri štáty

Zora patrí k šestici mláďat orlov kráľovských, na ktoré v lete tohto roku umiestnili ornitológovia GPS vysielačky. Vyliahla sa na východnom Slovensku. Odkedy opustila hniezdo, ornitológovia jej pohyb pozorne sledujú.

„GPS vysielačky prinášajú dôležité informácie o tom, aké majú orly nároky, čo ich ohrozuje a zároveň pomáhajú odhaliť prípady nelegálnych otráv. Získané údaje sú dôležité pre ochranu celej populácie. To je hlavným cieľom medzinárodného projektu LIFE Pannon Eagle,“ uviedol Veselovský.

Jedno z označených mláďať uhynulo

Doplnil, že ďalšie mláďatá s vysielačkami zimujú na južnom Slovensku, v Maďarsku a Rakúsku. „Vďaka údajom z vysielačiek sme zistili, že jedno z označených mláďat uhynulo. Veterinárnym vyšetrením sa zistilo, že príčinou bolo respiračné ochorenie,“ povedal.

Populácia ohrozeného orla skalného na Slovensku sa stabilizovala a postupne sa aj mierne zvyšuje. V polovici 90. rokov bol orol skalný zapísaný v červenej knihe ohrozených druhov, no postupne z nej zásluhou projektov záchrany vymizol. Na Slovensku žije v súčasnosti asi 140 párov orla skalného.

Páry orlov kráľovských začínajú hniezdiť už vo februári, do tohto procesu sa však mláďatá z minulého roka ešte nezapoja. Orly kráľovské dospievajú približne vo veku päť až šesť rokov, keď im narastie tmavé perie ako ostatným dospelým jedincom.

Viac k témam: Ochrana dravcov na Slovensku, orlica Zora
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenská orlica Zora navštívila od leta už šiestu krajinu, je v Rumunsku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rezort diplomacie riadi predseda vlády Fico. Blanár je podľa Krúpu druhým najslabším ministrom v histórii

Blanára súčasne prirovnal k bývalej ministerke medzinárodných vzťahov Zdenke Kramplovej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *