Home / EKONOMIKA / Zariadenia sociálnych služieb dostali od ministerstva počas prvej vlny COVID-19 desiatky miliónov eur

Zariadenia sociálnych služieb dostali od ministerstva počas prvej vlny COVID-19 desiatky miliónov eur

21.11.2020 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo práce a sociálnych vecí pomohlo zariadeniam sociálnych služieb počas prvej vlny pandémie celkovou sumou 38,9 milióna eur. Na štvrtkovej tlačovej besede to povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

Najviac išlo na mimoriadne odmeny

Najväčšia čiastka, vyše 31,7 milióna eur, išla na mimoriadne odmeny pre zamestnancov týchto zariadení a na nákup ochranných a dezinfekčných prostriedkov smerovalo 5 miliónov eur. Zvyšné financie tvorili náklady na rýchlotesty, financovanie neobsadených miest v zariadeniach a na humanitárnu pomoc.

Viac o téme: Koronavírus

„Čo sa týka druhej vlny a pomoci zariadeniam sociálnych služieb, pristúpili sme aj k ďalším opatreniam, aby sme čo najviac týmto zariadeniam pomohli,“ tvrdí šéf rezortu práce a sociálnych vecí. V týchto zariadeniach sa podľa Krajniaka vykonalo 130,5-tisíca antigénových testov.

Pravidelné plošné testovanie

„Máme naplánované v dvojtýždňových intervaloch pravidelné plošné testovanie aj v najbližšom polroku,“ povedal. Na tzv. infekčný príplatok 200 eur na každého zamestnanca, ktorý je v karanténe a stará sa o pozitívnych pacientov, by sa malo vynaložiť celkovo 1 milión eur.

Suma dva milióny eur sa má použiť na preplácanie výdavkov na vitamín D3 pre zamestnancov a klientov zariadení. Ďalších 17 miliónov eur ministerstvo práce a sociálnych vecí vyčlenilo na na novoprijatých zamestnancov zariadení sociálnych služieb: „Preplácame 95 percent celkových nákladov na takéhoto zamestnanca počas deviatich mesiacov,“ povedal Krajniak.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, minister práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Zariadenia sociálnych služieb dostali od ministerstva počas prvej vlny COVID-19 desiatky miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *