Home / SVET / Na pohreb bieloruského aktivistu prišli tisícky ľudí, smútočný sprievod mal niekoľko kilometrov

Na pohreb bieloruského aktivistu prišli tisícky ľudí, smútočný sprievod mal niekoľko kilometrov

20.11.2020 (Webnoviny.sk) – Tisícky Bielorusov v piatok prišli na pohreb opozičného aktivistu, ktorého po zadržaní údajne brutálne zbili bezpečnostné sily. Smútiaci sa zišli pred kostolom v Minsku, pričom držali fotografie zosnulého Romana Bondarenka a červeno-biele stuhy, ktoré sú symbolom opozície.

Následne vytvorili niekoľko kilometrov dlhý rad, v ktorom išli na cintorín, kde ho pochovali.

Bitka v dodávke

Roman Bondarenko zomrel 12. novembra. Stalo sa tak deň po tom, čo ho na dvore v Minsku zadržali muži odstraňujúci stuhy zavesené podporovateľmi opozície.

Muži, o ktorých sa predpokladá, že to boli policajti v civile, ho vzali do policajnej dodávky, kde ho podľa ľudskoprávnych aktivistov zbili. Tridsaťjedenročný Bielorus skonal v dôsledku zranení hlavy.

Polícia popiera zodpovednosť za smrť Bondarenka s tým, že sa zranil pri bitke a podľa vyšetrovateľov bol opitý.

Novinára a lekára, ktorí informovali, že lekárske záznamy neukazujú prítomnosť alkoholu v Bondarenkovej krvi, vo štvrtok zatkli, informuje agentúra AP.

Rozhnevaná opozícia

Smrť Bondarenka ešte viac rozhnevala podporovateľov opozície, ktorí od prezidentských volieb z 9. augusta protestujú proti znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Opozícia a niektorí volební zamestnanci tvrdia, že výsledky boli zmanipulované. Od začiatku protestov v Bielorusku podľa ľudskoprávnych aktivistov zadržali viac ako 19-tisíc ľudí a tisícky z nich zbili.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

V súvislosti so spochybňovanými voľbami a zákrokmi úradov voči protestom uvalili krajiny Západu na bieloruských predstaviteľov sankcie. V piatok sa k sankciám Európskej únie pridalo aj Nórsko.

Litva, Lotyšsko a Estónsko zase oznámili, že svoj sankčný zoznam rozšíria o ministrov informácií a športu.

Viac k témam: prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku, smrť aktivistu
Zdroj: Webnoviny.sk – Na pohreb bieloruského aktivistu prišli tisícky ľudí, smútočný sprievod mal niekoľko kilometrov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ursula von der Leyen skontrolovala situáciu na fínsko-ruskej hranici. Nejde o bezpečnosť jednej krajiny, ale celej Európy

Fínsko sa 4. apríla rozhodlo predĺžiť uzavretie svojich hraničných priechodov s Ruskom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *