Home / SLOVENSKO / Úplatkári žilinských súdov priznali svoju vinu, prokurátor im navrhol podmienečné tresty

Úplatkári žilinských súdov priznali svoju vinu, prokurátor im navrhol podmienečné tresty

20.11.2020 (Webnoviny.sk) – Všetci piati obžalovaní, ktorí sa v piatok 20. novembra postavili pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze úplatkov pre sudcov žilinských súdov, priznali svoju vinu. Obžalobe v tomto prípade čelia František T., známy tiež ako „Veľký Fero“, advokát Ľuboš M. a tiež Patrik M., Anton B. a František S., prezývaný „Malý Fero“.

Ten je označovaný za príslušníka žilinského podsvetia. František T. a Ľuboš M. čelia obžalobe pre trestné činy prijímania úplatku a František T. aj pre legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Zvyšní obžalovaní čelia obžalobe z podplácania.

Rozsudok až v decembri

František T. vyhlásil nevinu v jednom z piatich bodov obžaloby, ktorým čelí. Týka sa legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Prokurátor však v danom bode od obžaloby ustúpil. Súd tak bude vykonávať dokazovanie len pokiaľ ide o ukladanie trestov.

Nasledoval výsluch obžalovaných, zameraný na ich osobné a majetkové pomery, oboznámenie odpisov z registra trestov ako aj správ z ústavov, kde štyria z piatich obžalovaných vykonávajú väzbu alebo výkon trestu uloženého v iných prípadoch. Následne predseda senátu vyhlásil dokazovanie za skončené a dal priestor na prednes záverečných rečí.

Prokurátor súdu odporučil prihliadnuť na postoj obžalovaných, ktorí trestnú činnosť priznali. Väčšine obžalovaných tak navrhol podmienečné tresty spojené s peňažnými trestami v rozmedzí od 5-tisíc do 100-tisíc eur.

Výnimkou je len Anton B., ktorý je momentálne vo výkone trestu, preto prokurátor navrhol súhrnný trest dva roky a desať mesiacov. Súd následne pojednávanie prerušil do 4. decembra za účelom vynesenia rozsudku.

Finančné dary za tisíce eur

Podnikateľ známy ako „Veľký Fero“ je obžalovaný, že vo viacerých prípadoch preberal finančné dary v hodnote tisícov až desiatok tisícov eur, ktoré neskôr poskytoval sudcom žilinských súdov.

Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby.

Sudcovia, ktorí podľa policajného vyšetrovania finančné čiastky preberali, sú stíhaní v rámci akcie Plevel.

Viac k témam: podplácanie, sudcovia, úplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Úplatkári žilinských súdov priznali svoju vinu, prokurátor im navrhol podmienečné tresty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *