Home / SLOVENSKO / Polícia upozorňuje na ďalší hoax o koronavíruse, ošiaľ spôsobila fotografia sestričiek s figurínou

Polícia upozorňuje na ďalší hoax o koronavíruse, ošiaľ spôsobila fotografia sestričiek s figurínou

20.11.2020 (Webnoviny.sk) – Policajti upozorňujú na informáciu o tom, že šíriaca sa fotografia z foto banky, na ktorej dve osoby nesú figurínu, je vyrobená na strašenie ľudí či na falšovanie priebehu pandémie. Ako informovali vo svojom profile na sociálnej sieti Hoaxy a podvody – Polícia SR, ide o dezinformáciu.

Fotografia sa šíri hlavne na zahraničných weboch. Policajný zbor odkazuje na španielsky web Maltida.es, ktorý priniesol informáciu, že v prípade fotografie nejde o cielený podvod, ale o ilustračnú fotografiu. Tú vyhotovila thajská foto banka, v ktorej môžu rôzne fotografie nakupovať médiá z celého sveta.

Fotograf spomínanej fotografie si podľa polície zohnal dve osoby, ktoré obliekol do zdravotníckych oblekov a simuloval prenos ľudskej obete.

Viac o téme: Koronavírus

„Takýto postup je úplne normálny, avšak v prípade použitia takejto fotografie je samozrejmé pri nej uviesť, že ide o ilustračný záber. Fotograf sa pre takýto postup rozhodol pravdepodobne preto, že osobne nemá možnosť vyfotografovať zdravotníkov v takejto pozícii, takže si svoju prácu ‚uľahčil‘ ilustračnou snímkou,“ vysvetlila polícia.

Preto dementuje informáciu, že by bola fotografia vyrobená s cieľom strašiť ľudí či sfalšovať priebeh pandémie. Dopĺňajú, že nepravdivá je aj správa, že fotografia vznikla v Španielsku, keďže je pôvodne z Thajska.

Viac k témam: hoax, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia upozorňuje na ďalší hoax o koronavíruse, ošiaľ spôsobila fotografia sestričiek s figurínou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *