Home / SLOVENSKO / Polícia od vypuknutia pandémie vyvrátila už viac ako 100 hoaxov o koronavíruse

Polícia od vypuknutia pandémie vyvrátila už viac ako 100 hoaxov o koronavíruse

20.11.2020 (Webnoviny.sk) – Polícia riešila od začiatku vypuknutia pandémie COVID-19 viac ako sto dezinformácií týkajúcich sa koronavírusu.

Ako informovala vo svojom profile na sociálnej sieti, na niektorých vysvetleniach dezinformácií aktívne spolupracuje s Ministerstvom zdravotníctva SR a ďalšími odborníkmi. Podľa polície nečakaný príchod pandémie a s ňou súvisiacich opatrení zaskočil aj tvorcov a šíriteľov dezinformácií.

Zmätok medzi šíriteľmi dezinformácií

Policajti počas prvej vlny zaznamenali individuálne, až nárazové prípady šírenia hoaxov. Poukázali, že hlavné naratívy hovorili zo začiatku o koronavíruse ako o nebezpečnom ochorení, ktoré zámerne do sveta „vypustili svetové mocnosti“.

Viac o téme: Koronavírus

Zmätok medzi šíriteľmi dezinformácií bol podľa polície znásobený tým, že chýbali naratívy, inšpirácie a príbehy zo zahraničia, ktoré si mohli slovenskí konšpirátori osvojiť. Vznikli tak ojedinelé pokusy, okrem iného aj audionahrávky o nepravdivých mimoriadnych opatreniach, podľa ktorých malo dôjsť k uzavretiu Bratislavy.

Nástup druhej vlny začiatkom septembra

Policajti upozornili, že počas nasledujúcich mesiacov získali konšpirátori dostatok času na prípravu dezinformácií, čo sa prejavilo začiatkom septembra s nástupom druhej vlny pandémie.

Šíritelia dezinformácií podľa nich razantne zmenili svoje prebraté názory zo zahraničia. Policajný zbor poukázal, že v prvej vlne konšpirátori označovali koronavírus ako nebezpečný, no v súčasnosti ho začali podceňovať a označovať za ľahkú formu chrípky.

Doplnili, že v kontraste s týmito tvrdeniami sa potom javili ako nelogické tie typy dezinformácií, ktoré ponúkali rôzne alternatívne riešenia liečby ochorenia. Profil Hoaxy a podvody – Polícia SR aktuálne sleduje 85-tisíc ľudí.

Viac k témam: COVID-19, hoax, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia od vypuknutia pandémie vyvrátila už viac ako 100 hoaxov o koronavíruse © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *