Home / SVET / Detskí utečenci už v Grécku neskončia v policajnej cele, v pláne majú ďalšie legislatívne zmeny

Detskí utečenci už v Grécku neskončia v policajnej cele, v pláne majú ďalšie legislatívne zmeny

18.11.2020 (Webnoviny.sk) – Grécko už nebude zatvárať do ochrannej policajnej väzby deti a tínedžerov, ktorí pricestujú do krajiny ako žiadatelia o azyl bez rodičov alebo opatrovníkov. V stredu to oznámil minister pre migráciu.

Prax, v rámci ktorej naprieč krajinou držali maloletých bez sprievodu niekedy celé mesiace v policajných staniciach, často spolu s cudzími dospelými ľuďmi, kritizovali viaceré ľudskoprávne organizácie. Viedla tiež k rozhodnutiam Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) proti Grécku.

Legislatívne zmeny

Minister pre migráciu a azyl Notis Mitarachi v stredu uviedol, že k 14. novembru už nebol v policajnej väzbe žiadny tínedžer alebo dieťa bez sprievodu žiadajúce o azyl. Ešte na konci marca tohto roku bolo podľa ministerstva v ochrannej väzbe 331 mladistvých bez sprievodu.

„Budeme pokračovať s legislatívnymi zmenami, aby sme zastavili systém držania mladistvých bez sprievodu v policajnej väzbe, s ktorým sa začalo v roku 2001,“ skonštatoval.

Nedostatok miest

Keď sa s touto praxou začalo, malo to byť len dočasné riešenie, no často to končilo dlhodobým držaním detí vo väzbe pre nedostatok voľných miest v útulkoch.

ESĽP v roku 2019 rozhodol v prospech deviatich maloletých zo Sýrie, Iraku a Maroka, ktorí po príchode do Grécka v roku 2016 strávili niekoľko týždňov v policajnej väzbe, kým ich umiestnili do útulkov. V tom čase mali 14 až 17 rokov.

Stovky detí bez sprievodu pritom žijú aj v preplnených utečeneckých táboroch. Od polovice februára do augusta podľa ministerstva premiestnili 960 z nich do útulkov, iných krajín Európskej únie alebo ich odovzdali príbuzným. Ďalších 733 presunuli do útulkov alebo hotelov počas septembra a októbra.

Viac k témam: utečenci migranti, utečenecká kríza, útulok, väzba, žiadosť o azyl
Zdroj: Webnoviny.sk – Detskí utečenci už v Grécku neskončia v policajnej cele, v pláne majú ďalšie legislatívne zmeny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *