Home / SVET / Hurikán Zeta zoslabol v USA na tropickú búrku, zahynuli dve osoby (video)

Hurikán Zeta zoslabol v USA na tropickú búrku, zahynuli dve osoby (video)

29.10.2020 (Webnoviny.sk) – Juh Spojených štátov amerických bičuje tropická búrka Zeta. Úrady vydali varovania pred živlom pre viac ako 32 miliónov obyvateľov žijúcich v jej ceste k Atlantiku. Búrka si vyžiadala už najmenej dvoch mŕtvych a spôsobila výpadok elektriny u vyše 1,9 milióna odberateľov na juhu USA, informuje televízia CNN.

Búrka naberá na rýchlosti

Väčšinu výpadkov elektriny hlásia z Louisiany, odkiaľ je aj prvé spomínané úmrtie. V stredu tam guvernér oznámil smrť 55-ročného muža, ktorého zabil elektrický prúd zo strhnutého elektrického vedenia. Policajný náčelník John Miller z polície v Biloxi v Mississippi zase pre televíziu WLOX uviedol, že našli telo osoby a toto úmrtie spájajú s búrkou.

Zeta dosiahla americkú pevninu v stredu v Louisiane ako hurikán druhej kategórie. Odvtedy zoslabla na tropickú búrku, ktorú ráno sprevádzal vietor s rýchlosťou zhruba sto kilometrov za hodinu. Búrka naberá na rýchlosti – pohybuje sa rýchlosťou 62 kilometrov za hodinu, a podľa Národného centra pre hurikány (NHC) by mala počas štvrtka ešte zrýchliť. Atlantický oceán by mala dosiahnuť vo štvrtok v noci.

Môže vyvolať záplavy

Búrka si zrejme udrží intenzitu aj silný vietor. Očakáva sa, že by mohla priniesť prudký nárazový vietor, izolované tornáda a silný dážď, ktorý by mohol vyvolať náhle záplavy.

Zeta je 27. búrka tohtoročnej atlantickej hurikánovej sezóny, ktorá priniesla na juh USA niekoľko silných búrok a hurikánov.

Viac k témam: hurikán, tropická búrka
Zdroj: Webnoviny.sk – Hurikán Zeta zoslabol v USA na tropickú búrku, zahynuli dve osoby (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *