Home / SVET / V USA po takmer 70 rokoch popravia ženu, smrteľnú injekciu dostane aj vrah farára a jeho ženy

V USA po takmer 70 rokoch popravia ženu, smrteľnú injekciu dostane aj vrah farára a jeho ženy

18.10.2020 (Webnoviny.sk) – V Spojených štátoch amerických by mali prvýkrát za takmer 70 rokov popraviť federálnu chovankyňu. Ako uviedlo tamojšie ministerstvo spravodlivosti, Lisa Montgomeryová v štáte Missouri v roku 2004 uškrtila ženu v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Vrahyňa predstierajúca graviditu následne obeti vyrezala dieťa z jej tela. Smrteľnú injekciu by jej mali aplikovať 8. decembra v Indiane. Dosiaľ poslednou ženou, ktorú v USA popravili, bola Bonnie Headyová v roku 1953 v Missouri.

Na december je naplánovaná aj federálna poprava Brandona Bernarda, ktorý v roku 1999 so svojimi komplicmi zavraždil v Iowe farára a jeho manželku. Americký generálny prokurátor William Barr uviedol, že to boli „obzvlášť ohavné vraždy“.

Administratíva súčasného prezidenta Donalda Trumpa vlani po dlhej prestávke obnovila federálne popravy. Trest smrti bol v USA zakázaný na štátnej a federálnej úrovni rozhodnutím Najvyššieho súdu z roku 1972.

O štyri roky neskôr rozhodnutie tohto súdu umožnilo štátom obnoviť trest smrti a v roku 1988 vláda schválila legislatívu, ktorá ho znovu sprístupnila na federálnej úrovni. V rokoch 1988 až 2018 bolo vo federálnych prípadoch odsúdených na smrť 78 osôb, popravení však boli iba traja.

Viac k témam: poprava, trest smrti, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – V USA po takmer 70 rokoch popravia ženu, smrteľnú injekciu dostane aj vrah farára a jeho ženy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *