Home / SVET / Blízky východ zasiahli masové demonštrácie, desiatky Palestínčanov utrpeli zranenia

Blízky východ zasiahli masové demonštrácie, desiatky Palestínčanov utrpeli zranenia

JERUZALEM 7. decembra (WebNoviny.sk) – Pri zrážkach medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskými jednotkami na Západnom brehu Jordánu boli ľahko zranené desiatky Palestínčanov.

Informovali o tom vo štvrtok palestínski zdravotníci. Väčšina zo zranených demonštrantov sa nadýchala slzného plynu, pomocou ktorého sa Izraelčania snažili demonštrácie rozohnať. Šiestich Palestínčanov podľa palestínskych zdravotníkov zranili gumené projektily a jedného normálna strela zo strany izraelskej armády. Izraelčania však tvrdia, že strieľali výlučne gumenými projektilmi.

Odporúčame:
Trump podľa hnutia Hamas „otvoril brány do pekla“, osem krajín žiada zvolať Bezpečnostnú radu OSN

Masové demonštrácie na Západnom brehu Jordánu, ale aj v Pásme Gazy a v iných častiach sveta, sa začali po tom, ako americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty presúvajú svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema a oficiálne uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Židovský štát tento krok privítal, vo svete však vyvolal veľké pobúrenie.

Hlavné mesto svojho budúceho štátu chcú mať totiž z Jeruzalema Palestínčania, čo sa po tomto americkom rozhodnutí ešte viac vzdialilo realite. Medzinárodné spoločenstvo pritom Palestínčanom doteraz vždy sľubovalo, že o statuse Jeruzalema sa rozhodne na mierových rokovaniach.

Odporúčame:
Donald Trump oficiálne uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, jeho krok môže vyvolať napätie

Izrael obsadil východný Jeruzalem vo vojne v roku 1967, väčšia časť medzinárodného spoločenstvo však izraelskú kontrolu nad týmto územím neuznáva.

Viac k témam: Izrael, Jeruzalem, Palestína
Zdroj: Webnoviny.sk – Blízky východ zasiahli masové demonštrácie, desiatky Palestínčanov utrpeli zranenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *