Home / SLOVENSKO / Za testy na plošné testovanie zaplatí štát viac ako 52 miliónov eur, majú ich dodať tri firmy

Za testy na plošné testovanie zaplatí štát viac ako 52 miliónov eur, majú ich dodať tri firmy

17.10.2020 (Webnoviny.sk) – Testy na avizované celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 vyjdú štát na 52,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

Správa štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) totiž uzavrela zmluvy s troma firmami, ktoré majú za túto sumu dodať 13 miliónov kusov skríningových testov na diagnostiku ochorenia COVID-19. Vyplýva to z údajov uverejnených v Centrálnom registri zmlúv.

Viac o téme: Koronavírus

O vôbec najväčšiu časť celej objednávky v sume takmer 40 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty, sa má postarať trnavská spoločnosť Eurolab Lambda, a.s., ktorá má štátu dodať 10 miliónov kusov skríningových testov. Cena za jeden test v rámci tejto zmluvy predstavuje 3,95 eura bez dane z pridanej hodnoty.

Prvé testy

Podľa zmluvy so SŠHR má prvých, minimálne 5,6 milióna kusov testov, Eurolab Lambda dodať do 23. októbra, ďalších minimálne 2,8 milióna kusov do 30. októbra a zvyšok do 6. novembra. Testy majú pritom putovať do štyroch skladov štátnych hmotných rezerv v Slovenskej Ľupči, Vígľaši, Čachticiach a v Kysuckom Novom Meste.

Ďalšie dva milióny testov má hmotným rezervám dodať spoločnosť Abbott Laboratories Slovakia, s.r.o. Pri cene za jeden test na úrovni 4,45 eura celková hodnota zákazky v tomto prípade predstavuje 8,9 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

Dodať ich má do 18 kalendárnych dní od nadobudnutia účinnosti zmluvy, teda od 18. októbra. Tieto testy poputujú do skladov hmotných rezerv v Kysuckom Novom Meste.

Do štátnych rezerv

Spoločnosť Juhapharm, s.r.o. sa zase zmluvne zaviazala štátnym hmotným rezervám do 30. októbra dodať jeden milión antigénových testov na COVID-19 v celkovej sume 3,9 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

Jednotková cena za test tak v tomto prípade predstavuje 3,9 eura a dodacia lehota celého zazmluvneného počtu je stanovená do 30. októbra. Dodané budú do skladov SŠHR v Čachticiach.

Celoplošné testovanie

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus avizoval na sobotňajšej tlačovej konferencii premiér Igor Matovič (OĽaNO).

V tejto súvislosti bude podľa jeho slov v nedeľu 18. októbra mimoriadne rokovanie vlády. Testovanie by sa malo uskutočniť už na prelome októbra a novembra.

Ak by sa nakoniec od tohto plánu upustilo, predseda vlády vyhlásil, že podá demisiu.

Viac k témam: celoplošné testovanie, Koronavírus, objednávka
Zdroj: Webnoviny.sk – Za testy na plošné testovanie zaplatí štát viac ako 52 miliónov eur, majú ich dodať tri firmy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *