Home / EKONOMIKA / Americká priemyselná výroba minulý mesiac oslabila a je hlboko pod očakávaniami

Americká priemyselná výroba minulý mesiac oslabila a je hlboko pod očakávaniami

16.10.2020 (Webnoviny.sk) – Produkcia amerického priemyselného odvetvia v septembri oslabila o 0,6 percenta. Išlo o najslabší výkon sektora odvtedy, ako sa výroba priemyslu prepadla na jar, kedy ekonomiku spomalili rozsiahle obmedzenia v dôsledku pandémie koronavírusu.

Americký Federálny rezervný systém v piatok uviedol, že priemyselná produkcia krajiny klesla prvýkrát od aprílového pádu o 12,7 percenta.

Ťažba sa zmenšila

Kľúčová kategória spracovateľského priemyslu minulý mesiac oslabila o 0,3 percenta. Produkcia ťažobného odvetvia, ktoré zahŕňa ťažbu ropy a zemného plynu, sa zmenšila o 5,6 percenta. Dodávatelia energií však výrobu zvýšili o 1,7 percenta.

Celkovo americký priemysel doteraz vymazal viac ako polovicu straty, ktorú utrpel na jar, ale stále je o 7,1 percenta slabší ako vo februári, čiže v období pred pandémiou.

Koronavírus hrozbou

„Priemyselná výroba je hlboko pod očakávaniami, ide o jeden z prvých znakov, že zotavovanie stráca silu pod ťarchou pokračujúcej zdravotnej krízy a pre strácajúcu sa fiškálnu podporu,“ uviedla spoločnosť Oxford Economics.

„Stúpajúci počet prípadov koronavírusu, ktorý môže narušiť aktivitu, zostáva hrozbou,“ uviedla Rubeela Farooqiová z poradenskej firmy High Frequency Economics.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Americká priemyselná výroba minulý mesiac oslabila a je hlboko pod očakávaniami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *