Home / SLOVENSKO / Bolo by necitlivé, keby skočili platy od nového roku o tisíc eur, vraví Fico o platoch poslancov

Bolo by necitlivé, keby skočili platy od nového roku o tisíc eur, vraví Fico o platoch poslancov

BRATISLAVA 7. decembra (WebNoviny.sk) – Balík peňazí určený na platy ústavných činiteľov a zástupcov v štátnych firmách by sa nemal meniť, len ho treba inak prerozdeliť. Povedal to vo štvrtok počas pravidelnej Hodiny otázok v pléne Národnej rady SR predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Podľa neho je potrebná diskusia, ako odstrániť deformácie platov. Fico preto oceňuje, že s koaličnými partnermi našli zhodu v tom, že každoročné zmrazovanie platov ústavných činiteľov treba nahradiť modelom, podľa ktorého budu platy stúpať primerane.

Rozdeliť iným spôsobom

„Bolo by necitlivé, keby skočili platy od 1. januára o tisíc eur,“ povedal s tým, že sa zaviazali, že od januára sa platy zvýšia symbolicky o jedno euro, a tak otvárajú diskusiu o tom, ako platy nastaviť.

Odporúčame:
Platy poslancov sa novelou zákona o dani z pridanej hodnoty zvýšia o jedno euro

„Na platy ústavných činiteľov, ako aj na odmeny našich zástupcov v štátnych firmách existuje balík peňazí. Bol by som rád, keby ten balík zostal rovnaký, len ho treba iným spôsobom prerozdeliť,“ povedal premiér.

„Môžeme nájsť rôzne formy, ktoré by nás mohli motivovať. Môžeme povedať, že spustíme valorizáciu platov, ako to robíme vo verejnej štátnej správe alebo vymyslíme úplne nový model. Môžeme sa pozrieť na to, či budeme zdaňovať rôzne paušálne výdavky,“ povedal a dodal, že pracovná skupina vytvorená z členov ministerstva financií, zástupcov štátnych inštitúcií a poslancov NR SR bude na zmene platov pracovať.

Dôveryhodný model platov

V priebehu budúceho polroka by mal byť návrh pripravený. Podľa premiéra model platov musí byť dôveryhodný. Štátna reprezentácia je normálna vec a Fico je presvedčený, že sa za ňu netreba hanbiť.

Odporúčame:
Kolektívne zmluvy prinášajú zamestnancom vo verejnej správe nielen vyšší plat, ale aj odmeny

Podľa Fica to nemôže fungovať tak, že šéf štátnej spoločnosti má štyri- až päťkrát vyšší plat ako minister, ktorý má omnoho väčšiu zodpovednosť. Premiér vyhlásil, že musí nastať rovnováha.

Viac k témam: platy ústavných činiteľov, Robert Fico
Zdroj: Webnoviny.sk – Bolo by necitlivé, keby skočili platy od nového roku o tisíc eur, vraví Fico o platoch poslancov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *