Home / SLOVENSKO / V Jelšave a okolí varujú pred silným smogom, príčinou aj vykurovanie nekvalitným palivom

V Jelšave a okolí varujú pred silným smogom, príčinou aj vykurovanie nekvalitným palivom

BRATISLAVA 7. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal vo štvrtok výstrahu pred závažnou smogovou situáciou v Jelšave a okolí (okr. Revúca) pre častice PM10, ktoré tu trojnásobne prekročili povolené hodnoty.

Vysoké emisie PM10 pochádzajú z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, k vyššej koncentrácii prispievajú aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe Jelšavy v horskej doline.

Nepriaznivá smogová situácia bude pokračovať

Podľa SHMÚ bude v nasledujúcich dňoch pretrvávať podobný ráz počasia ako v súčasnosti, teda oblačno až zamračené a hmlisto, bezvetrie alebo len slabý vietor, preto meteorológovia očakávajú, že nepriaznivá smogová situácia bude pokračovať.

PM10 sú častice v pevnom alebo kvapalnom skupenstve s priemerom 10 µm, ktoré môžu mať akútne aj chronické účinky na zdravie. K najcitlivejším skupinám populácie patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo – cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Možnosti zníženia emisií do ovzdušia

SHMÚ obyvateľom okolia Jelšavy pripomína možnosti zníženia emisií do ovzdušia, a to napríklad používaním dostatočne vysušeného dreva a dodržiavaním správnych postupov pri vykurovaní.

„Finančne náročnejšími opatreniami sú výmena starých kotlov za moderné, efektívnejšie kotly s nízkymi emisiami, zateplenie domov a výmena okien, ktoré v konečnom dôsledku prinesú aj úsporu paliva,“ navrhuje SHMÚ.

Rozhodne sa však treba vyvarovať spaľovaniu odpadového dreva a drevných výrobkov a akéhokoľvek horľavého odpadu ako plastové a papierové obaly, PET fľaše, textil či pneumatiky.

Viac k témam: počasie, SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav, smog
Zdroj: Webnoviny.sk – V Jelšave a okolí varujú pred silným smogom, príčinou aj vykurovanie nekvalitným palivom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *