Home / POLITIKA / Senátne voľby v Česku priniesli úspech pre Starostov a nezávislých, stranám ANO a ČSSD sa nedarilo

Senátne voľby v Česku priniesli úspech pre Starostov a nezávislých, stranám ANO a ČSSD sa nedarilo

10.10.2020 (Webnoviny.sk) – Senátne voľby v Českej republike vyhralo hnutie Starostovia a nezávislí (STAN). Po zrátaní takmer všetkých hlasov vyhrali v 11 z 27 obvodov. Informujú o tom spravodajské portály iDNES.cz a TN.cz.

Naopak sa nedarilo vládnym stranám. Z hnutia ANO premiéra Andreja Babiša, ktoré malo v druhom kole osem kandidátov, sa stane senátorom len jeden. Českej strane sociálnodemokratickej (ČSSD) sa nepodarilo obhájiť ani jedno kreslo a príde tak o senátny klub.

Účasť na voľbách bola nízka, dosiahla len 16,7 percenta.

Druhé kolo senátnych volieb, v ktorých Česi rozhodovali o tretine hornej komory parlamentu, sa konalo v piatok a v sobotu. Pre pandémiu koronavírusu ľudia znova hlasovali za prísnych hygienických opatrení. Voličom, ktorí nemali mať zakrytý nos a ústa, hrozila pokuta.

Podobne ako minulý týždeň mohli ľudia, ktorí sa pre koronavírus musia izolovať, voliť v stredu z auta. Drive-in hlasovanie však využilo málo voličov.

Viac k témam: Koronavírus COVID-19 v Česku, Senátne voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – Senátne voľby v Česku priniesli úspech pre Starostov a nezávislých, stranám ANO a ČSSD sa nedarilo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *