Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Fico verí, že Kiska skončí s porušovaním ústavy a vyberie nových sudcov

Aktualizované: Fico verí, že Kiska skončí s porušovaním ústavy a vyberie nových sudcov

aktualizované 6. decembra, 16:14

BRATISLAVA 6. decembra (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska musí konať na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR a vybrať troch nových ústavných sudcov. Ak nie, na rade by mala byť Národná rada SR, ktorá by mala konať pre nečinnosť prezidenta a porušovanie ústavy. Vyhlásil to v stredu na tlačovej besede premiér Robert Fico, ktorý však zdôraznil, že nechce žiadne žaloby voči hlave štátu.

Odporúčame:
Ústavný súd prikázal prezidentovi vymenovať troch sudcov, podľa Kisku nespĺňajú nároky

Verí, že prezident skončí s porušovaním ústavy, čo sa dialo dlhý čas. Prezident nie je nadústavný orgán, musí rešpektovať rozhodnutia súdov tak, ako každý iný občan, podčiarkol Fico. Dodal, že Ústavný súd SR je vážne poškodený tým, že mu chýbajú traja sudcovia. Zároveň zdôraznil, že kým prezident nebude rešpektovať ústavu, nebudeme sa zaoberať novým výberom sudcov ÚS SR.

Premiér ďalej pripomenul, že Kiska ako kandidát na prezidenta súhlasil s obžalobou na Ivana Gašparoviča, keď porušil ústavne práva kandidáta Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora. Rovnako pripomenul, že žalobu v Národnej rade SR vtedy čítal šéf liberálov Richard Sulík.

Spýtal sa preto, či aj teraz tak bude konať. „Treba si dobre pripomenúť, kto, čo, kedy povedal a ako sa správal,“ dodal Fico. Kisku zároveň obvinil z toho, že nedodržal slovo. Povedal, že jedného z dvojice kandidátov Mamojka – Laššáková vymenuje, dodal Fico.

Viac k témam: Andrej Kiska, Robert Fico, Ústavný súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Fico verí, že Kiska skončí s porušovaním ústavy a vyberie nových sudcov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívne Slovensko zvoláva mimoriadny výbor, chce riešiť aroganciu prezidenta finančnej správy Kissa (video)

Podľa poslankyne Dariny Luščíkovej (PS) je pre prezidenta finančnej správy odmietnutie pozvania prísť na finančný výbor premárnená príležitosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *