Home / SVET / Trump nominoval za členku najvyššieho súdu USA sudkyňu Barrettovú, tá je považovaná za favoritku konzervatívcov

Trump nominoval za členku najvyššieho súdu USA sudkyňu Barrettovú, tá je považovaná za favoritku konzervatívcov

27.9.2020 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump nominoval za novú členku najvyššieho súdu USA sudkyňu Amy Coney Barrettovú, ktorá je považovaná za favoritku sociálnych konzervatívcov.

Ak ju senátori potvrdia, nahradí liberálnu sudkyňu Ruth Bader Ginsburgovú, ktorá nedávno zomrela vo veku 87 rokov. Informuje o tom portál bbc.com.

Tvrdý boj v Senáte

Predpokladá sa, že táto nominácia v Senáte vyvolá tvrdý boj, keďže sa blížia novembrové prezidentské voľby. Demokratický kandidát na post šéfa Bieleho domu Joe Biden Senát vyzval, aby „o tomto voľnom mieste nerozhodoval, kým si americký ľud nevyberie svojho nasledujúceho prezidenta a nasledujúci Kongres“.

Ak bude Barrettová vo funkcii členky najvyššieho súdu potvrdená, konzervatívne orientovaní sudcovia budú mať prevahu v pomere 6 ku 3.

Štyridsaťosemročná Barrettová by bola už tretím sudcom, ktorého vymenoval terajší prezident, po Neilovi Gorsuchovi v roku 2017 a Brettoci Kavanaughovi v roku 2018. Deviati sudcovia najvyššieho súdu USA vykonávajú svoju funkciu doživotne a ich rozhodnutia môžu formovať verejnú politiku na desaťročia.

Hlasovanie pred voľbami

Republikáni majú v Senáte tesnú väčšinu 53 senátorov, ale zdá sa, že za Barrettovú je už teraz 51 z nich, čo je potrebný počet na jej potvrdenie.

Líder senátnej väčšiny Mitch McConnell sľúbil, že hlasovať o potvrdení sa bude pred prezidentskými voľbami, ktoré majú byť 3. novembra.

Viac k témam: Biely dom, Senát
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump nominoval za členku najvyššieho súdu USA sudkyňu Barrettovú, tá je považovaná za favoritku konzervatívcov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *