Home / SLOVENSKO / Slovensko naďalej odmieta povinné kvóty pre migrantov

Slovensko naďalej odmieta povinné kvóty pre migrantov

24.9.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensko naďalej odmieta povinné kvóty pre migrantov. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) v reakcii na návrh Európskej komisie (EK), ktorý počíta so zdieľanou zodpovednosťou členských krajín v týchto otázkach.

Komplikovaný dokument

Podľa Korčoka ide o veľmi komplikovaný dokument, ktorý si vyžaduje hlbšiu analýzu. „Pozícia Slovenskej republiky je dlhodobá a konzistentná. Odmietame povinné kvóty,“ zdôraznil. Ochranu by však podľa neho mali dostať tí, ktorí si ju zaslúžia.

Korčok upozornil, že v čase migračnej krízy v roku 2015 tvorila veľkú časť migrácie práve tá ekonomická. Relokácie by podľa neho mali prebiehať na dobrovoľnej báze. „Nijakým spôsobom nespochybňujeme to, že voči takému fenoménu ako je migrácia, musíme každý prispieť,“ dodal.

Logistická podpora

Pakt navrhuje systém, pri ktorom by členské štáty pomohli zmierniť záťaž krajín, do ktorých prichádza najviac migrantov po mori, teda Grécko, Taliansko, Malta a Španielsko. A to tak, že niektorých príjmu aj oni alebo poskytnú ďalší materiál a logistickú podporu.

Štáty, ktoré nebudú ochotné prijať migrantov, by mali na starosti deportácie osôb so zamietnutými žiadosťami o azyl. To by podľa agentúry AP mohlo vyhovovať Rakúsku, Česku, Maďarsku, Poľsku a Slovensku, ktoré dosiaľ odmietali prijať migrantov a utečencov.

Viac k témam: imigrácia, kvóty utečencov, migrácia, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko naďalej odmieta povinné kvóty pre migrantov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *