Home / SVET / Libanon vystrašil ďalší silný výbuch, pochádzal z bašty hnutia Hizballáh

Libanon vystrašil ďalší silný výbuch, pochádzal z bašty hnutia Hizballáh

22.9.2020 (Webnoviny.sk) – Silná explózia v utorok otriasla baštou militantného hnutia Hizballáh v južnom Libanone. Nad dedinou Ain Kana sa valil hustý sivý dym, príčina výbuchu, ktorý poškodil budovy, rozbil okná a spôsobil paniku obyvateľov, však nebola známa.

Výbuch v zbrojnom sklade

Libanonská oficiálna tlačová agentúra NNA uviedla, že výbuch v dedine Ain Kana nad prístavným mestom Sidon nastal v čase intenzívnych preletov izraelských lietadiel, ktoré od utorňajšieho rána „neopustili oblohu“ nad oblasťou. Izraelská armáda uviedla, že k explózii nemôže poskytnúť žiadny komentár.

Hizballáh a Izrael viedli mesačnú vojnu v roku 2006. Militantná skupina odvtedy pravdepodobne rozšírila svoj zbrojný arzenál natoľko, že pomocou tisícok rakiet, ktoré vlastní, môže udrieť prakticky kdekoľvek v Izraeli. Nemenovaný libanonský bezpečnostný predstaviteľ uviedol, že výbuch nastal v zbrojnom sklade Hizballáhu v dedine, príčinu incidentu však bližšie neuviedol.

Porušenia pravidiel zo strany Izraela

Izrael narúša libanonský vzdušný priestor takmer každý deň a jeho lietadlá počas ostatných dní leteli v mnohých oblastiach obzvlášť nízko. Veliteľ mierových síl Organizácie Spojených národov (OSN) na juhu Libanonu, generálmajor Stefano Del Col, v pondelok pre agentúru NNA uviedol, že v ostatných dňoch zaznamenali veľké množstvo porušení pravidiel zo strany izraelskej armády. Del Col podotkol, že tieto lety Izraelčanov predstavujú porušenie rezolúcie Rady bezpečnosti OSN a narúšanie libanonskej suverenity. „Takéto pokračujúce porušovania vedú k eskalácii napätia,“ uviedol.

Izrael obviňuje Hizballáh z porušenia tej istej rezolúcie OSN. Tvrdí, že operuje v blízkosti hraníc, kde militanti údajne razia tunely určené pre budúce útoky. Ani jedna zo znepriatelených strán sa pravdepodobne neusiluje o vypuknutie ozbrojeného konfliktu, obe však zhodne varovali, že ďalšie kolo nepriateľských akcií bude mať pre druhú stranu oveľa zničujúcejšie následky ako počas konfliktu v roku 2006.

Viac k témam: výbuch
Zdroj: Webnoviny.sk – Libanon vystrašil ďalší silný výbuch, pochádzal z bašty hnutia Hizballáh © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *