Home / SLOVENSKO / Svet si pripomína Medzinárodný deň mieru. Ako je na tom Slovensko v rebríčku Globálneho mierového indexu?

Svet si pripomína Medzinárodný deň mieru. Ako je na tom Slovensko v rebríčku Globálneho mierového indexu?

21.9.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensku patrí 25. priečka v takzvanom Globálnom mierovom indexe, ktorý vypracúva Inštitút pre ekonomiku a mier. Upozornil na to minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti v súvislosti s pondelkovým Medzinárodným dňom mieru.

Ten ustanovilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) v roku 2001.

Sledujú 163 krajín sveta

Index hodnotí množstvo ukazovateľov, a to cez stabilitu politickej scény, mieru kriminality až po vzťahy so susednými krajinami. Inštitút sleduje celkovo 163 krajín sveta.

Lepšie ako Slovensko je na tom napríklad aj Rakúsko či Česká republika, o jednu priečku vyššie ako SR sa umiestnilo aj Maďarsko. Poľsku patrí 29. priečka.

Ukrajina je na tom zle

Spomedzi okolitých štátov sa najhoršie umiestnila Ukrajina, ktorá je zaradená medzi krajiny s veľmi slabým mierovým indexom a ocitla sa tak na 148. mieste.

„Nás môže tešiť, že Európa je stále to najmierumilovnejšie miesto na zemi. Žijeme v krajine, ktorá si ctí mier ako najvyšší princíp, bez ktorého sa nedajú vytvárať hodnoty a dodržiavať ľudské práva. Vážme si, čo máme,“ uzavrel Mikulec.

Viac k témam: Globálny mierový index, Medzinárodný deň mieru
Zdroj: Webnoviny.sk – Svet si pripomína Medzinárodný deň mieru. Ako je na tom Slovensko v rebríčku Globálneho mierového indexu? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *