Home / SVET / Navaľnyj chce späť svoje oblečenie. Tvrdí, že je na ňom novičok a považuje ho za kľúčový dôkaz

Navaľnyj chce späť svoje oblečenie. Tvrdí, že je na ňom novičok a považuje ho za kľúčový dôkaz

21.9.2020 (Webnoviny.sk) –

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v pondelok požiadal, aby mu Rusi vrátili oblečenie, ktoré mal na sebe, keď na Sibíri upadol do kómy, pretože je to podľa neho „kľúčový dôkaz“ o jeho otrávení nervovoparalytickou látkou novičok.

Dôkazový materiál

Navaľnyj v blogovom príspevku z berlínskej nemocnice, kde sa lieči, uviedol, že novičok našli v jeho tele aj na ňom a oblečenie, ktoré mu vyzliekli, keď ho pred mesiacom prijali do nemocnice na Sibíri, je preto veľmi dôležitým dôkazovým materiálom.

„Žiadam, aby moje oblečenie starostlivo zabalili do plastového vrecka a vrátili mi ho,“ napísal 44-ročný politik a protikorupčný aktivista.

V nemocnici skončil po tom, ako mu 20. augusta počas letu z Tomska do Moskvy prišlo zle. Lietadlo, ktorým cestoval, muselo následne núdzovo pristáť v sibírskom Omsku, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti. O dva dni neskôr ho lietadlom previezli do nemocnice Charité v Berlíne.

Tam bol vyše týždňa v umelom spánku, zatiaľ čo mu podávali protilátku. Minulý týždeň sa jeho stav zlepšil a mohli ho odpojiť aj od umelej pľúcnej ventilácie. Odvtedy už Navaľnyj zverejnil viacero fotografií z nemocnice a priebežne informuje o svojom zotavovaní.

Rusko vyšetrovanie nezačalo

Prítomnosť novičoku, ktorý vyrábala armáda Sovietskeho zväzu na konci studenej vojny, v Navaľného tele potvrdilo laboratórium nemeckej armády a neskôr aj špecializované laboratóriá vo Francúzsku a Švédsku. Podľa Navaľného spolupracovníkov ho pravdepodobne otrávili v hoteli v Tomsku, kde v jeho izbe našli fľašu na vodu so stopami spomenutej látky.

V pondelkovom blogu zároveň Navaľnyj kritizoval ruské úrady za to, že v súvislosti s tým, čo sa mu stalo, nezačali kriminálne vyšetrovanie.

„V Rusku nie je žiadny kriminálny prípad, je ‚predbežné šetrenie týkajúce sa hospitalizácie‘. Vyzerá to, akoby som neupadol do kómy v lietadle, ale potkol sa v supermarkete a zlomil si nohu,“ napísal.

Kremeľ však opakovane tvrdí, že nevidí dôvod na začatie vyšetrovania, keďže ruské laboratóriá ani nemocnica v Omsku nenašli žiadne náznaky otravy.

Prípad Skripaľ

Novičokom sa predvlani pokúsili v Anglicku otráviť aj bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Ešte v roku 2006 vo Veľkej Británii zavraždili ďalšieho bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka. Zomrel po tom, ako sa na stretnutí v Londýne napil čaju s obsahom rádioaktívneho polónia-210.

Litvinenko okrem iného napísal knihu o tom, že za útokmi na ruské obytné domy v septembri 1999, pri ktorých zahynulo 293 ľudí, neboli v skutočnosti teroristi, ale ruská tajná služba a samotný prezident Ruska Vladimir Putin, ktorý si nimi chcel pripraviť pôdu na neskoršiu vojnu v Čečensku.

Viac k témam: novičok
Zdroj: Webnoviny.sk – Navaľnyj chce späť svoje oblečenie. Tvrdí, že je na ňom novičok a považuje ho za kľúčový dôkaz © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *