Home / SLOVENSKO / Trendom je vegánstvo. Na svetovej výstave ocenili až 6 slovenských výrobkov

Trendom je vegánstvo. Na svetovej výstave ocenili až 6 slovenských výrobkov

21.9.2020 (Webnoviny.sk) – Slovenskému výrobcovi sa opäť podaril veľký medzinárodný úspech na svetovej výstave potravín SIAL Paris 2020. Ocenenie SIAL INNOVATION získalo až 6 vegánskych výrobkov, ktoré uspeli aj vďaka dobrej chuti, vysoko kvalitným surovinám a svojmu zloženiu bez pridania cukru.

Inovácie a trendy vo veľkej miere zasahujú aj potravinársky priemysel

Ukazujú to čísla zo spomínanej svetovej výstavy, kde bolo nominovaných viac ako 2 500 inovatívnych výrobkov. Svetový úspech spomedzi nominovaných, získalo až 6 slovenkých výrobkov značky Body&Future. Komisia, ktorá rozhodovala o oceneniach pozostávala zo svetoznámych univerzitných profesorov, potravinárskych špecialistov, špecialistov na výživu, špičkových kuchárov a mnohých ďalších. Najviac oceňovanými parametrami inovácií slovenského výrobcu bola nutričná kvalita produktu, vysoko kvalitné suroviny, dobrá chuť, receptúry bez pridania cukru, trendové balenie a dizajn. „Medzi produkty, ktoré na základe kritérií uspeli, patria bio vegánske jogurtové alternatívy, detské vegánske mliečne alternatívy a vegánska mandľová smotana,“ hovorí Milan Pašmík, predseda predstavenstva značky Body&Future.

Ľudia začínajú siahať po zdravších a rastlinných alternatívach produktov častejšie

Slovenská firma prináša takéto produkty a dosahuje medzinárodné úspechy. Podľa Pašmíka, „produkty bez pridania cukru, bez konzervantov, lepku a GMO sú súčasťou zdravého životného štýlu a stále viac a viac ľudí si volí práve tieto alternatívy. Pre nás je dôležité to, aby slovenské výrobky, ktoré majú vysokú kvalitu a sú vyrobené z dobrých surovín dokázali osloviť spotrebiteľa.” Najsilnejším trendom je podľa neho, „trend preferencií rastlinných alternatív k mlieku a mäsu, preferencia vegetariánskych a vegánskych výrobkov, ktoré sú vďaka novým surovinám a novým technologickým spôsobom vo výbornej kvalite a vynikajúcej chuti,” hovorí Pašmík.

Zlepšenie zdravia, životného prostredia a spoločnosti

Podľa predsedníčky Slovenskej vegánskej spoločnosti Kristíny Chaparro majú vegánske alternatívy vplyv aj na životné prostredie. „Okrem toho, že majú nižšiu uhlíkovú stopu, čo má veľký význam pri boji s klimatickými zmenami, pri výrobe vegánskych alternatív sa zaobchádza oveľa šetrnejšie s vodou, pôdou a vzniká menšie znečistenie životného prostredia,“ hovorí. Uprednostňovaním rastlinných potravín nielen znižujeme riziko civilizačných ochorení, ale pomáhame aj našej klíme. „Napríklad, ak porovnáme výrobu kravského mlieka a jeho rastlinnej alternatívy, produkcia 1 pohára toho živočíšneho vyžaduje v priemere takmer 3x viac emisií skleníkových plynov než výroba rastlinného mlieka,“ dodáva Kristína Chaparro.

O tom, že spotrebiteľské správanie sa mení a zodpovedný prístup a inovácie budú aj naďalej ovplyvňovať potravinársky priemysel hovorí aj CEO SIAL Global Network, Nicolas Trentesaux.

V súčasnosti je naliehavo potrebné prehodnotiť náš vzťah k poľnohospodárstvu, transformácii a distribúcii výrobkov. Veríme, že vývoj podniku má zmysel, iba ak prinesie zlepšenie zdravia, životného prostredia a spoločnosti ako celku,“ poznamenal Nicolas Trentesaux, CEO SIAL Global Network.

Informačný servis

Viac k témam: Body&Future, potraviny, PR, vegáni
Zdroj: Webnoviny.sk – Trendom je vegánstvo. Na svetovej výstave ocenili až 6 slovenských výrobkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *