Home / KULTÚRA / Film a TV / Medzinárodný filmový festival v Toronte pozná víťaza, hlavnú cenu si odniesla dráma Krajina nomádov

Medzinárodný filmový festival v Toronte pozná víťaza, hlavnú cenu si odniesla dráma Krajina nomádov

20.9.2020 (Webnoviny.sk) – Hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte (TIFF) v nedeľu získal film Krajina nomádov (2020).

Snímka režisérky Chloé Zhao v hlavnej úlohe s oscarovou herečkou Frances McDormand zabodovala u divákov, ktorí za ňu a ostatné filmy hlasovali online, a odniesla si hlavné ocenenie People’s Choice Award. Pred pár dňami pritom získala aj Zlatého leva na filmovom festivale v Benátkach.

Americká dráma rozpráva príbeh 60-ročnej ženy, ktorá po hospodárskom kolapse v Nevade príde o svoj domov a ako moderná nomádka sa vydáva na cesty po USA, pričom objavuje svet mimo konvenčnej spoločnosti.

Na druhom mieste skončil film One Night in Miami (2020) od Reginy King a na treťom Beans (2020) režisérky Tracey Deer.

Najlepším dokumentom bol Inconvenient Indian

V kategórii dokumentov si hlavnú cenu divákov odniesla snímka Inconvenient Indian (2020) režisérky Michelle Latimer.

Cenu People’s Choice Midnight Madness získal Shadow in the Cloud od Roseanne Liang a Changemaker Award 2020 krátky film od Kelly Fyffe-Marshall Black Bodies.

Koronavírus ovplyvnil celý festival

„Na tohtoročný festival len tak skoro nezabudneme. Za posledných 10 dní sme pocítili, čo znamená sila komunity v tom pravom slova zmysle. Pandémia koronavírusu ovplyvnila aj festival, na čo sme reagovali návratom k pôvodnej myšlienke a inšpirácii – priniesť to najlepšie zo sveta filmu k čo najpočetnejšiemu obecenstvu. Pozmenili sme tak to, ako ľudia vnímajú svet prostredníctvom filmu,“ uviedol umelecký riaditeľ TIFF Cameron Bailey.

Na prestížnom filmovom festivale, ktorý sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu a prísnymi bezpečnostnými opatreniami z veľkej časti presunul z uzavretých kinosál do vonkajších priestorov a na digitálnu platformu, sa okrem divákov zúčastnilo aj 3 926 profesionálov a novinárov z celého sveta pracujúcich v oblasti filmu a kinematografie.

Organizátori sa rozhodli tiež oceniť a poďakovať tým, ktorí pracujú v prvých líniách v boji proti ochoreniu COVID-19. Prostredníctvom Bell Digital Cinema TIFF umožnili 500 z nich, aby si mohli pozrieť snímku Concrete Cowboy.

Viac k témam: filmy, Koronavírus, Medzinárodný filmový festival v Benátkach, Medzinárodný filmový festival v Toronte
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzinárodný filmový festival v Toronte pozná víťaza, hlavnú cenu si odniesla dráma Krajina nomádov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel režisér humoristických programov Stanislav Gurka, smúti za ním aj Rasťo Piško

Podľa scenára Stanislava Gurku vzniklo viacero filmov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *