Home / KULTÚRA / Na prežitie kreatívneho priemyslu je potrebná ďalšia finančná pomoc, hovorí Norbert Molnár

Na prežitie kreatívneho priemyslu je potrebná ďalšia finančná pomoc, hovorí Norbert Molnár

6.9.2020 (Webnoviny.sk) – Kreatívny priemysel potrebuje ďalšie financie na prežitie. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ Fondu na podporu kultúry národnostných menšín Norbert Molnár.

Zároveň uviedol, že možno nie je najšťastnejším riešením, že mimoriadna pomoc pre nezávislú kultúru bude prerozdelená prostredníctvom fondov.

V tomto prípade totiž podľa neho nejde o systematickú podporu pracovníkov v oblasti kultúry, ktorí boli najviac zasiahnutí situáciou súvisiacou s COVID-19. Domnieva sa však, že pre Ministerstvo kultúry SR (MK SR) bola táto cesta asi najrýchlejšia.

Prvý krok

Spomínanú pomoc však vníma ako prvý krok. MK SR už avizovalo, že hľadá ďalšie zdroje na pomoc v kultúre. Podľa neho však v každom prípade kreatívny priemysel potrebuje ďalšie financie na prežitie.

Ako ďalej priblížil, nakoľko ide o mimoriadnu pomoc v dôsledku pandémie, vo fonde sa rozhodli zverejniť výzvu na poskytnutie štipendia v prioritnej oblasti profesionálne umenie pre všetkých trinásť národnostných menšín.

Viac o téme: Koronavírus

O okruhu oprávnených žiadateľov ešte diskutujú a budú podporovať hlavne tých, ktorých pandémia zasiahla najviac. Výzva by mala byť zverejnená v priebehu septembra.

Typickí žiadatelia

Molnár zároveň zdôraznil, že podpora nezávislej scény Fondom na podporu kultúry národnostných menšín nie je až taká dominantná. Typickými žiadateľmi sú národnostné organizácie, ktorých cieľom je uchovávanie a rozvoj jazyka a kultúry daných národnostných menšín.

Dodal tiež, že opatrenia odborníkov nehodnotí ako diskriminačné. Každý sa musí nejakým spôsobom prispôsobiť vzniknutej situácii. Na druhej strane si však myslí, že opatrenia môžu mať až likvidačný dopad na niektoré odvetvia kultúry v prípade, že nebudú ďalšie finančné prostriedky. „Žiaľ, pokiaľ nedôjde k zlepšeniu epidemiologickej situácie, pracovníci kultúry ako aj samotná kultúra budú trpieť,“ dodal Molnár.

MK SR vyrokovalo s ministerstvom financií mimoriadnu pomoc pre nezávislú kultúru vo výške takmer 11 miliónov eur. Fond na podporu umenia prerozdelí 9,5 milióna eur, Audiovizuálny fond prerozdelí 700-tisíc eur a zvyšných pol milióna eur rozdelí Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Viac k témam: dotácia, Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Koronavírus, Pandémia, peniaze
Zdroj: Webnoviny.sk – Na prežitie kreatívneho priemyslu je potrebná ďalšia finančná pomoc, hovorí Norbert Molnár © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michal Penk bude špeciálnym hosťom festivalu Topfest 2024

Samotný interpret sa podľa svojich slov teší na každý koncert a kontakt so svojimi fanúšikmi a vracajú sa mu spomienky na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *