Home / POLITIKA / Poctivý študent

Poctivý študent

Nie som politik. Ako študent som nepodvádzal. Niektorí ma mali za bifľoša, ale vždy som sa snažil poctivo študovať.

Záverečnú prácu som robil ozaj poctivo, všetky informácie o danej téme som zháňal osobne v meste o ktorom som písal. Nie som plagiátor. Mám červený diplom a mám ho zaslúžene. Hoci štúdium nebolo ľahké, na konci úspeśného štúdia som sa cítil, že som to zvládol poctivo. Ak je nejaký človek plagiátor, ako presne sa cíti na konci ukončeného štúdia? Určite má taký človek pocit, že to štúdium zvládol úspešne a má to za sebou. Otázka je či má taký človek pocit, že záverečný diplom dostal zaslúžene alebo nie. 

Pre mňa osobne nebolo dôleźité štúdium len zvládnuť, ale mať pocit že som dostal diplom za svoje študijné výsledky a snahu zaslúžene. Na poctivosti študenta ešte stále záleží. Neverte ľuďom, ktorí Vám budú servírovať pocit, že na pocite, že som niečo dostal za svoje skutočné snaženie a výsledky nezáleží. Jedným z takýchto ľudí nie v oblasti štúdia, ale v oblasti športu bol a ešte stále je Lance Armstrong. Neviem aké mal on pocity, keď bol viťazom a bol hore, a takisto neviem, aké mal pocity, keď sa prišlo na to, že jeho víťazstvo nebolo ´poctivo vydolované. Jedno ale viem naisto. Ak stojím pod vrcholom hory dole a pozerám sa na vrchol hory, ktorý raz chcem zdolať, bez poctivého snaženia, vytrvalosti a vôle sa na ten vrchol nikdy nedostanem. Ak by ma na vrchol tej hory vzal vrtuľník a vysadil hore, budem mať krásny výhľad zhora, pocit eufórie, že som na vrchole. Ale nikdy nebudem mať pocit, že som sa tam dostal vďaka svojej poctivej snahe kráčať krok za krokom na vrchol. 

Pre niekoho je motiváciou cez štúdium len prejsť a hľadá spôsoby ako prejsť až do konca. Ale sú ľudia, skutoční hrdinovia, o ktorých častokrát ani netušíme a nevieme. Ľudia, ktorí cez nejakú métu vo svojom živote prejdú zaslúžene do cieľa. Som rád, že vďaka mojej poctivosti k takýmto ľuďom patrím. Na poctivosti študenta ešte stále záleží. Ten úžasný pocit vytrvalej snahy a výsledkov, keď dôjdeš do cieľa sa ničomu nevyrovná. A hlavne mať pocit, že si niečo dokázal. Ak to človek dokáže zaslúžene, o to lepšie mu chutí dozreté ovocie jeho snahy. 

Miroslav Hlinka
(autor pracuje ako učiteľ na ZŠ a vychovávateľ v Centre pre deti a rodinu v Bratislave)

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *