Home / POLITIKA / Prečo vplyv Ruska rastie 

Prečo vplyv Ruska rastie 

Od nástupu Vladimira Putina k moci je viditeľný veľký vzostup Ruska na medzinárodnej scéne. Pri nedávnom oznámení ruského prezidenta, že Rusko má k dispozícii nové útočné systémy „aké svet ešte nevidel“, svetové veľmoci určite zbystrili svoju pozornosť. V prípade, ak niekto napadne Rusko, alebo pri udržaní strategickej rovnováhy a stability vo svete je jasné, že Rusi svoje odstrašujúce zbrane nebudú váhať použiť. Rusko je samozrejme aj veľmi silná veľmoc pri konflikte v Sýrii. Hlavne vďaka nemu je sýrsky prezident Asad stále prezidentom v ťažko skúšanej Sýrii a Islamský štát na území Sýrie je porazený.

Významný ruský astrológ Pavel Globa žijúci v Nemecku, ktorý presne predpovedal vojnu na Ukrajine a jej stratu Krymu, pred niekoľkymi rokmi jasne tvrdil, že v rokoch 2020 až 2050 pôjde Rusko veľmi hore v celom svete a že jeho vplyv bude rásť.

To sa koniec koncov deje. V tomto prípade nie je až tak ťažké pochopiť prečo sa americký prezident Donald Trump pustil slovnými výpadmi do Číny a nie do Ruska. Čína je tiež obrovská veľmoc, ktorej vplyv vo svete rastie. Čína to ale robí trochu ináč ako Rusko. Samozrejme, že ani Číňania sa nenechajú Američanmi poučovať, ale aj nedávne pozastavenie aplikácie TikTok Američanmi a aféry údajného špionážneho obsahu ohľadom technológii a pôsobenia spoločnosti Huawei na území USA svedčia o tom, že Trump až takú bázeň a zdržanlivosť nemá pred Čínou,ako má pred Ruskom. Hnev amerického prezidenta na Čínu sa vystupňoval najmä kvoli koronavírovej pandémii, ktorá vypukla s veľkou pravdepodobnosťou v čínskom meste Wuhan a momentálne majú  práve Spojené štáty najviac postihnutých a mŕtvych zasiahnutých práve týmto nebezpećným respiračným vírusom.

Ťažko presne povedať do akej miery pomohlo Rusko k zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta v období pred poslednými  americkými voľbami. Toto je ešte stále predmetom vyšetrovania amerických úradov, aj keď formálne sa prezident Trump dištancoval od ruskej pomoci ovplyvniť americké voľbyv r.2016 Vo svete počitačových technológií sa ruskí bezpečnostní počitačoví experti radia na veľmi vysoké miesto. Je preto naozaj možné, že pomocou preniknutia do počitačových systémov

v USA, mohli ovplyvniť aj americké prezidentské voľby. Napriek týmto tvrdeniam stopercentné dôkazy o tom nie sú.

Plánované stiahnutie amerických vojsk z Nemecka alebo ich možný presun do Poľska sú skôr vyčkávaciou taktikou. Prezidentovi Trumpovi sa údajne nepozdáva, že Nemecko platí málo za americké jednotky na jeho území. Pred niekoľkými rokmi sa Američania netajili vybudovaním silného protiraketového štítu, ktorý mal byť vybudovaný aj cez Poľsko a Rumunsko, na obranu voči krajinám ako sú Irán či Severná Kórea. Lenže od nástupu prezidenta D.Trumpa sa už takmer vôbec verejne o tomto povodne zamýšľanom protiraketovom štíte nehovorí. Aj tu vidieť ako narástol vplyv Ruska vo svete za posledné roky.

Je ale samozrejme do vysokej miery možné, že sa Američania vybudovania protiraketového štítu v Európe nevzdávajú, len si verejne nechcú pohnevať Rusko. 

Jedno je však isté Rusko sa ani netají tým ako za posledné roky jeho investície do armády a zbrojenia posunuli krajinu v rebríčku krajín s najmodernejšími zbraňami takmer na najvyšší vrchol. Ruský podvodný jadrový dron Poseidon a nadzvuková raketa Cirkon, ktorú je veľmi ťažké kvoli nadzvukovej rýchlosti radarmi zaevidovať, patria k najmodernejším zbraniam na svete.

Bc.M.Hlinka       

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *