Home / SLOVENSKO / Na horách hrozí silný vietor, výstraha platí aj pre niektoré okresy

Na horách hrozí silný vietor, výstraha platí aj pre niektoré okresy

BRATISLAVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Výstrahu najnižšieho 1. stupňa pred silným vetrom na horách vydal pre sobotu Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Zároveň pred vetrom, ktorý v nárazoch môže mať silu 110 až 135 kilometrov za hodinu, varuje aj Horská záchranná služba (HZS).

Od 1000 metrov je snehová pokrývka

Podľa informácií z webstránky HZS, hrozia prudké nárazy vetra v polohách od 1500 metrov nad morom vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách a tiež v Malej a vo Veľkej Fatre.

Odporúčame:
Foto: Na Hrebienku stavajú Tatranský ľadový dóm, použijú viac ako 190 ton ľadu

Okrem toho je približne od výšky 1000 metrov nad morom súvislá snehová pokrývka, v najvyšších polohách sú zimné podmienky, v stredných horských polohách sú chodníky namrznuté a na skalách môže byť poľadovica. Všetci, čo sa v tomto období vyberú do hôr, musia myslieť aj na to, že okolo 16:00 sa už stmieva.

Výstrahy aj pre ďalšie časti Slovenska

Silný vietor, no so slabšími nárazmi (s rýchlosťou 65 – 70 km/h), by mal v sobotu fúkať aj na Záhorí a tiež v niektorých okresoch Trnavského a Nitrianskeho kraja, konkrétne okresoch Piešťany, Hlohovec, Topoľčany, Nitra, Zlaté Moravce a Levice. Platí tu tiež výstraha najnižšieho, 1. stupňa.

Viac podrobností možno nájsť na webstránke SHMÚ http://www.shmu.sk, ktorá sa priebežne aktualizuje. Podrobná predpoveď počasia na horách a ďalšie informácie Horskej záchrannej služby sú dostupné na https://www.hzs.sk/.

Viac k témam: počasie, SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav
Zdroj: Webnoviny.sk – Na horách hrozí silný vietor, výstraha platí aj pre niektoré okresy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *